dilluns, 13 d’agost del 2012

Una dita popular dels xoses

Conta una història popular referent al poble xosa que un antropòleg estranger va proposar un joc a un grup de nens. Va posar una cistella plena de fruites a prop d'un arbre i els va dir que aquell que arribés primer guanyaria com a premi totes les fruites.

Quan els va donar el senyal de sortida, tots els nens es van prendre de les mans i van córrer junts. En arribar sota l'arbre, es van seure a gaudir
tots junts del premi.
 
L'home estranger els hi va preguntar per què havien actuat així, si un d'ells, el més ràpid, podia haver guanyar totes les fruites de la cistella. Ells li van respondre a l'uníson: Ubuntu !

Ubuntu, en la cultura xosa significa "Jo sóc perquè nosaltres som".  Com, un d'ells, podria estar feliç si tots els altres estaven tristos?

Els xoses són un poble que viu al sud-est de l'actual Sud-àfrica des del segle XVI, quan es creu que van baixar de la zona de l'actual Kenya amb d'altres pobles bantu. Algunes dades anecdòtiques:
  • La llengua xosa és oficial al país i parlada per gairebé 8 milions de persones. 
  • El ex president i Premi Nobel de la Pau Nelson Mandela, així com el bisbe anglicà Desmon Tutú són dos personatges coneguts arreu del món pertanyents a aquesta ètnia.
  • Actualment hi ha una versió de la Viquipèdia en aquesta llengua, amb uns 140 articles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.