dilluns, 31 de desembre de 2012

Canvi d'any 2012 a 2013: a Tokelau, els primers

31 de desembre, canviem d'any. Aquesta vegada del 2012 al 2013. Els millors desitjos per a tothom per aquest nou 2013!!!

Però... com funciona el canvi d'any? en quin moment passa? es fa alhora a tot arreu? Doncs no, això depèn dels fusos horaris en els quals, el convencionalisme ha dividit el globus terraqui.

Aquestes zones o fusos horaris són cadascuna de les vint-i-quatre àrees en les que es divideix la Terra que segueixen la mateixa definició de temps (generalment estan centrades en meridians amb una longitud que és un múltiple de 15°, per totalitzar els 360º de la circumferència).

Totes aquestes zones es defineixen en relació al Temps universal coordinat (UTC), que és el fus horari situat sobre el meridià de Greenwich, que passa per sobre Londres (i també Osca, golf de València i Dénia). En girar la Terra d'Oest a Est, en passar d'un fus al següent en direcció Est, hauríem de sumar una hora. Si al contrari, passem de l'Est a l'Oest, hem de restar una hora. El meridià 180° és conegut com línia internacional de canvi de data.

L'arxipèlag de Tokelau és el primer país del món on arriba l'any nou, en situar-se tot just en el meridià 180º. Aquest territori, depenent de Nova Zelanda, té també la curiositat d'oferir el servei de dominis d'Internet gratuïts amb terminació .tk