dissabte, 2 de febrer de 2013

Arribada al planeta Mart

La nau Esperit, MER-A (Mars Exploration Rover-A), és un robot tipus rover que va ser enviat per la NASA, agència de l'espai dels EUA, al planeta Mart, i que va restar actiu entre el 2004 i el 2010. Va aterrar amb èxit a Mart a les 04:35 UTC terra del dia 4 de gener de 2004 després de gairebé 8 mesos de viatge per l'espai.

El rover Spirit va funcionar de manera efectiva vint vegades més del temps que els enginyers de la NASA havien planificat. Des del lloc exacte d'aterratge al planeta roig es va poder desplaçar fins a 7,73 quilòmetres en comptes dels inicialment projectats 600 metres. Això va permetre una anàlisi geològica més extensa de les roques marcianes i d'altres característiques de la superfície del planeta.

L'1 de maig de 2009 (5 anys, 3 mesos, 27 dies terrestres després de l'aterratge, el Spirit es va encallar sobre una superfície de terra tova, fang. Aquesta no va ser la primera de les situacions d'incrustació del rover durant el temps de la missió, però si que va ser la definitiva. Durant els següents vuit mesos els enginyers de la NASA, des de la Terra, van analitzar acuradament la situació, fent simulacions teòriques i pràctiques i provant de reprogramar el software del robot per intentar alliberar-lo. Finalment, el 26 de gener de 2010, la NASA va anunciar que el rover estava encallat.

Tot i així, la nau va continuar enviant informacions a la Terra fins que la comunicació es va aturar definitivament el 22 de març de 2010. Des del centre de control, JPL, es va seguir intentant recuperar el contacte amb l'Esperit fins el 24 de maig de 2011, quan la NASA definitivament, va anunciar el final que els esforços per comunicar-se amb el robot. 

Després de tants anys de vida i d'esforços, a l'Esperit se li va fer un comiat formal. Adjuntem un vídeo de mida reduïda, pres de la pel·lícula IMAX "Roving Mars" del 2006. Tal com l'arribada a la Lluna l'any 1969, de ben segur en alguns anys la societat disposarà d'alguns beneficis fruit de les investigacions i dels descobriments d'aquest viatge. Imagines quins poden ser?

* Agrair la col·laboració del g.Enrique Hurtado per la ídea d'aquesta entrada.