dimecres, 11 de desembre de 2013

Nelson Mandela, ARA un dels gran, i ABANS?

Nelson Mandela neix el 18 de Juliol de 1918 un el petit poblat sudafricà de Mvezo. Aquella Sudàfrica era un país de negres governat per la minoria blanca terratinent. Des del 1948 el país vivia l'apartheid, es dividia la gent i les classes socials en africans, blancs, negres i indis. Algunes lleis penaven els matrimonis mixtes, el moviment entre ciutats, sobre el territori i la propietat privada...

Els autobusos, les escoles, les platges, el cinemes, els parcs públics... gairebé tot era objecte de segregació: bus per a blancs i bus per a negres.

¡ Increïble, però cert! 

El 1942 Mandela acaba els estudis de dret a la universitat. Ingresa aquell mateix any en el moviment social Congrès Nacional Africà (CNA). El 1948 és escollit membre de la direcció de la lliga juvenil del CNA. El desembre de 1952 és detingut  pel govern en base a la Llei de Represió del Comunisme.El 1962 torna a ser detingut i aquesta vegada passa 27 anys en presó, amb el número 46664,

El 1990 el president blanc del país, de Klerk aixeca la prohibició sobre el CNA i allibera Mandela. Just un any després, el 1991 es escollit president del CNA des d'on continua lluitant per la igualtat de blancs i negres en un país dividit. Promou diverses manifestacions i vagues generals fins que finalment es desfa el sistema basat en l'apartheid. A partir d'aquell moment rep diversos premis internacionals, el premi UNESCO el 1991, el Príncep d'Astúries el 1992 i el Nobel de la Pau el 1993.

A les eleccions de 1994 és escollit President de Sudàfrica, el primer president de color. El 1999 ja delicat de salut abandona el càrrec i la política activa. Ha passat els últims anys de la seva vida al costat de la seva família sense deixar de donar suport a infinitat d'iniciatives en pro de la igualtat de les persones.

Mor físicament el 5 de desembre de 2013. Ara tothom li reconeix infinitat de valors com a estadista, governant, persona, líder.... però, com se'l veia al llarg dels anys?

Els líders com els bons descobriments només es valoren quan anys després mirem enrere. 
Quins seran els líders que ben bé valorem d'aquí 20 anys? 
Pot ser algú, ens reconeixerà a nosaltres mateixos aquest valor?