diumenge, 14 d’abril de 2013

Manifest Procés Constituent a Catalunya

La monja benedictina i metgessa Teresa Forcades i l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, promouen el 'Manifest per a la convocatòria d'un procés constituent a Catalunya', amb l'objectiu de preparar un 'canvi de model polític, econòmic i social'. Conviden tots els ciutadans de Catalunya, visquin on visquin, a signar-lo per fer pinya a favor d'aquesta nova iniciativa que vol esdevenir un moviment social cap a una candidatura unitària i popular a les pròximes eleccions al parlament. També poden signar el manifest 'com a simpatitzants' els qui no siguin ciutadans catalans.

Veure el programa "Singulars"
El manifest demana que 'el poble català decideixi de forma democràtica i pacífica quin model d’estat i de país desitja'. També considera que l'actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat. Defensa 'un model polític i social nou [...] sense repetir fórmules del passat'. Aquest procés constituent requerirà, diuen, l’autoorganització i la mobilització social continuada. Proposen una plataforma unitària 'que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model'.

Es tracta d’iniciar un procés des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i pobles, per tal de bastir una nova eina plural i diversa i articular una candidatura com més àmplia millor per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de defensar la convocatòria d’una assemblea constituent per definir quin nou model d’estat i d’ordenació sòcioeconòmica volem.'

'El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions, sinó que volem contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.'

Segons ells, una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de punts a considerar és la següent:
  • Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació.
  • financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il·legítim.
  • Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada de treball i repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat.
  • Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
  • Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
  • No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
  • Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
  • Reconversió ecològica de l’economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentaria.
Si vols llegir el manifest i col·laborar-hi... enllaç