dilluns, 8 d’abril del 2013

Però... quina hora és exactament?

Quantes vegades t'ha passat que a la tele diuen que són les 20'30h, l'ordinador em diu que són les 8'25h i en el mòbil em les 8'27h. Però... quina hora és exactament? 

Temps enrere la mesura del temps es feia segons el Temps Universal (TU), això és, en base al període de rotació de la Terra (24h un dia). Però ja sabem que aquest no és exacte, doncs en realitat és 24 i escaig. Els anys de traspàs, amb el 29 de febrer cada 4 anys, intenten evitar aquesta petita desviació. 

Actualment i segons els tècnics en la matèria, un segon es defineix com "la durada de 9.192.631,770 períodes de la radiació emesa en la transició entre els dos nivells hiperfins de l'estat fonamental de l'àtom de cesi 133, a nivell del mar amb camp magnètic zero".


I el temps es defineix segons el Temps Atòmic Internacional (TAI) i ho controla l'anomenada IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), organització amb seu a Frankfurt, Alemanya. Aquesta entitat mitjançant un rellotge atòmic de cesi fixa l'hora exacta i la transmet arreu del món via Internet per posar en hora els rellotges. En cas de sobrar o faltar algun segon, es resta o s'afegeix els dies 30 de juny o 31 de desembre.  




L'anomenat UTC, la qual surde del TAI, és el sistema de temps emprat per molts estàndards d'Internet i de la World Wide Web. És l'hora oficial en els següents països. Burkina Faso, Costa d'Ivori, Gàmbia, Ghana, República de Guinea, Guinea Bissau, Islàndia, Libèria, Mali, Mauritània, Marroc, Santa Helena, São Tomé i Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Togo, Illes Fèroe, Illes Canàries, Irlanda, Portugal i el Regne Unit. A partir de la UTC es van sumant hores a mida que anem cap a l'Est i restant a mida que anem cap a l'oest.



Espanya (hora de la península) se situa sobre UTC+1, és a dir, sumant 1 hora a la UTC. És l'anomenada CET (Central European Time) la qual és compartida per par la majoria de països d'Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.