dilluns, 30 de juliol del 2012

Què és això del Ramadà

Divendres dia 20 començava el Ramadà, el més sagrat pels musulmans, el qual s'estendrà fins el dia 19 d'agost. Es tracta d'un període marcat pel dejuni tant de menjar com de beure des de l'alba fins a la posta del sol. Enguany, en celebrar-se en ple estiu quan les hores de sol són més, el període de dejuni és més llarg, i també més difícil, per les altres temperatures.

Per a aquells que no som de religió musulmana ens pot semblar una tradició rara, però té un sentit ben profund. El fet de sentir la privació (de menjar i beure) en primera persona impulsa a sentir plenament el patiment dels altres, i també a compartir, donar i oferir a qui no té. En aquests moments de crisi econòmica, la vivència del Ramadà es fa encara més palesa. 

Durant aquest mes, els fidels continuen fent els tres àpats al llarg de la jornada, però en hores diferents a les habituals. El primer es fa sobre les quatre de la matinada, quan el sol no ha sortit. Es tracta d'un abundant esmorzar per poder afrontar bé el dia. Després, ni es menja ni es veu fins el capvespre, i qual el sol s'ha post es fa un petit berenar, el que anomenen un "trencament del dejuni", i una mica més tard, ja cap el final del dia, el sopar. Els malalts, les dones embarassades o que alleten, els nens petits i els vells n'estan exempts.

Una de les tradicions d'aquest mes consisteix en l'almoina, en forma de menjar. Altres preceptes que tampoc es fan passen per no fumar, no beure begudes alcohòliques i tampoc practicar relacions sexuals.

L'Islam té 5 pilars bàsics, els quals són secundar cada any el Ramadà, la professió de fe cap a l'única divinitat que és Al·là i Mahoma com el seu missatger, l'oració diària, l'almoina amb els necessitats i el pelegrinatge almenys un cop a la vida a La Meca, ciutat sagrada.

Els mesos en el calendari islàmic són lunars, començant en el quart creixent de la lluna, és per això que no tenen la mateixa durada que en el calendari gregorià, l'habitual que nosaltres utilitzem. Això és el que fa que cada any es celebri en una època diferent de l'any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.