dilluns, 24 de setembre de 2012

20 anys amb SED (VI): Tanzània


Tanzània és un estat situat a la costa est d'Àfrica central. El nom del país prové de la unió de les paraules Tanganyika i Zanzíbar. És un país on SED ha estat present des de la seva creació com a ONGD. Tanzània té una relació especial amb SED Catalunya, ja que van ser voluntaris escoltes de Maristes Mataró qui van arribar a la missió juntament amb els germans maristes mexicans que l'han impulsat i donat vida durant aquests 20 anys.

La nostra escola, hi ha col·laborat diversos anys amb els projectes de SED a Tanzània. També diversos professors i animadors dels moviments hi han viatjat com a voluntaris de la campanya ISI (Introducció a la Solidaritat Internacional).

*************************************************************************************Hi som a l'any 1992. Des de llavors s'han desenvolupat allà més de 30 projectes amb una inversió superior als 300.000 dòlars, principalment destinats a les escoles "Masonga Secondary School" i la "Milenia ja Tatu" de Masonga. Des de l'inici, més de 120 voluntaris catalans han viatjat en els Camps de Treball - Missió i són més de 600 les persones que han participat en les activitats anuals de col·laboració que es duen a terme.

Al llarg d'aquests anys la missió de Masonga s'ha vist enriquida amb les aportacions dels voluntaris i de més col·laboradors. L’any 1996 es van incorporar les germanes del Verb Encarnat, les quals s'encarreguen de la pre-primària, la primària i el dispensari mèdic. La missió principal de la comunitat de Masonga ha estat sempre l'educació com a motor per al desenvolupament de la zona.

SED ha finançat diversos projectes de molins de vent a la zona promoguts pel germà italià Sergio va parir, que ha dedicat gran part de la seva creativitat i habilitats manuals en oferir a veïns i poblacions properes sistemes d'aigua corrent per a reg d'horts familiars. No podem oblidar la tasca que durant més de 3 anys han exercit com a voluntaris cooperants en Pepe Sanz i l’Anna Krutter (professors de  Maristes Montserrar de Lleida) i la Nereida Ruíz (professora de Maristes Girona)  a la zona sobre tot a l'escola d'educació especial Maalum, que actualment compta amb 12 alumnes i alumnes amb diverses discapacitats.

La major part del treball realitzat per SED a Tanzània s'ha desenvolupat a Masonga però també s’hi ha realitzat projectes en altres zones com l'escola agrícola de Karatu, el centre educatiu per a noies de Vikindu o La Casa de la Caritat per a persones malaltes i sense llar.

Des d'aquestes línies volem donar les gràcies a tots i totes les que han passat per Tanzània aportant el seu granet de sorra per millorar la situació de la zona en aquests 20 anys de treball.

* Informació extreta de la web de l'ONG SED, enllaç.