dijous, 21 de març del 2013

No és cardenal, però ja podria...Òscar Romero

Òscar Arnulfo Romero (nascut a El Salvador el 1917) va ser un mossén católic que va arribar també a ser arquebisbe metropolità de la capital del país, San Salvador. Es va tornar ben conegut per les predicacions que feia en defensa dels drets humans i per la seva mort, assessinat, mentre celebrava la missa en un hospital de persones malaltes mentals.

Com a aquebisbe va denunciar a les seves homilíes dominicals moltes violacions dels drets humans i va manifestar públicament la seva solidaritat cap a les víctimes de la violència política del seu país. Cal dir que,  de jove, durant els seus primers temps com a mossen no era massa proper al poble. Poc a poc es va adonar de la realitat que el poble vivia sota el règim governant del país. La mort per assassinat del mossen i amic seu, Rutilio Grande, el març de 1977 (premonitòriament 3 anys abans de la seva pròpia) en mans de 2 camperols que estaven en contra de les seves idees i de la promoció de l'Evangeli entre les classes més baixes en les anomedades comunitats de base el va fer canviar.

Els següents 3 anys la seva predicació va canviar radicalment. Inclús va fer algunes misses en pro de la gent senzilla amb l'oposició explícita d'altres bisbes del país i del nunci del Vaticà. Dins de l'Església católica se'l va considerar com un bisbe que defenía l'opció preferencial pels pobres. Exemple d'això és el que va manifestar en una de les seves homilíes, l'11 de novembre de 1977, Monsenyor Romero va dir: «La missió de l'Església és identificar-se amb els pobres, així és com l'Eglésia trona la seva salvació».

Oscar Romero durant la seva època de bisbe no vivia al palau al costat de la catedral metropolitana, ho feia en una petita residència al costat d'un hospital de malalts psíquics, "el Hospitalito".

El seu assassinat va succeir el 24 de març de 1980 mentre celebrava la missa. Allò el va converit en màrtir i, per a molts, en Sant. A l'Amèrica Llatina és habitual referir-se a ell com a San Romero de Amèrica.

Si vols saber més... www.servicioskoinonia.org/romero/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.