diumenge, 10 de març del 2013

No és cardenal, però ja podria...Pere Shaw


Pere Jacob Shaw (nascut a Bèlgica l'any 1925)  va ser un missioner belga de la congregació dels Oblats de Maria Immaculada, OMI. Va dedicar més de 30 anys a la missió en el desert del Chaco, Paraguai.

Va arribar al Paraguai com a missioner al desembre de 1952 amb només 27 anys i ja des del principi es va dedicar a acompanyar els pobles indígenes del Baix Chaco amb una tasca eminentment itinerant des de la seva seu, a la població de Benjamin Aceval.

L'any 1965 inaugura una petita escola, inicialment amb 11 alumnes, com a forma de donar continuïtat a la tasca evangelitzadora des del món de l'educació. La inauguració posava fí a un periode de 3 anys de recerca de col·laboradors i de finançament per a la seva construcció i posada en funcionament. 

L'any 1981,després de gairebé 30 anys de la seva arribada al Paraguai, el Papa Joan Pau II el nomenà bisbe amb el títol de Vicari Apostòlic del Pilcomayo, amb seu a la ciutat militar de Mariscal Estigarribia. Volia així, el Papa, donar la oportunitat a monseyor Shaw de continuar la seva tasca evangelitzadora des de la més alta responsabilitat eclesial a la zona. 

Els indígenes d'aquelles terres el van batejar com a Pa’i Puku, (traduït de l'idioma Guaraní al Català significa “Mossen Llarg" ja que la seva alçada era de 1,99m). Aquest sobrenom indica la seva posició especial com a missioner. Ho va ser en cos i ànima i per a tota la gent del Chaco i es va convertir en un veritable pare espiritual. No evitava esforços en recórrer el quasi impenetrable desert de "l'infiern verd”, a cavall o amb la típica carreta paraguaiana "Cachapé", per a arribar als creients que vivien disseminats en petits assentaments o a les "estancies" dels rics terratinents de la ciutat d'Asunción. 

Malauradament, el 21 de juny de l'any 1984, només 3 anys després d'exercir el seu servei com a Vicari, moria en un accident de trànsit a la ruta trans Chaco que uneix la ciutat de Mariscal Estigarribia amb la capital del país, Asunción

Cal dir que aquesta ruta (carretera nacional) s'ha endut en diversos accidents de trànsit no un, ni dos missioners catòlics. El germà marista Carlos Iglesias, en aquell moment director de l'escola parroquial Santa Maria del Chaco moria en un accident entre dos autocars el 18 de novembre de 2004. 

El seu successor com a Vicari Apostólic del Pilcomayo, monsenyor Lucio Alfert està d'acord en que Pa’i Puku és avui en dia una important figura d'identificació en la religiositat popular del país. És per aquesta raó per la qual, l'any 2009 es va rememorar el 25è aniversari de la seva mort amb un any de record especial per a l'Església del Chaco. També es va posar en marxa el procés oficial de beatificació.

Avui en dia el Vicariat Apostòlic del Pilcomayo, amb monsenyor Lucio Alfert al capdevant, continua la seva tasca evangelitzadora i de promoció dels valors de l'Evangeli des de les parròquies, escoles i centres sanitaris.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.