dimecres, 8 de juliol del 2015

I si haguessin estat 6 i 6?

"Les dones seguiren fins allà"
"Les dones que havien acompanyat Jesús des de Galilea seguiren fins allà, van veure el sepulcre i com hi dipositaven el cos de Jesús. Després se'n tornaren, prepararen olis aromàtics i perfums, i durant el dissabte van observar el repòs que la Llei prescrivia.El diumenge, molt de matí, les dones arribaren al sepulcre portant els olis aromàtics que havien preparat 2 i van trobar que la pedra havia estat apartada del sepulcre. Hi van entrar, però no hi trobaren el cos de Jesús, el Senyor....Llavors se'n tornaren del sepulcre i van anunciar tot això als Onze i als altres. Eren Maria Magdalena, Joana i Maria, mare de Jaume. També les altres que anaven amb elles ho explicaven als apòstols."

  • Ens trobem davant d'un text en el qual, a part de Jesús ressuscitat, les protagonistes són les dones. Es nomenen explícitament a Maria Magdalena, Joana i Maria, mare de Jaume, però també per altres referències sabem que en els últims moments a la creu hi van ser Maria, la seva mare, la germana de la seva mare i Maria, muller de Cleofàs (cfr. Jn 19,25) entre d'altres. 
  • La història i la tradició ens han mostrat, però, de la importància dels Apòstols com aquells escollits pel propi Jesús per a donar continuïtat a la transmissió de la seva Bona Notícia. Això ens ho recorda també la nota de l'apostolicitat i el repartiment de carismes i missions dins de l'Església actual que prima l'ocupació dels càrrecs de la jerarquia gairebé exclusivament per part dels homes.
  • En la societat civil, excepte comptades excepcions també es viu una situació similar. Es coneix com a sostre de vidre aquella barrera invisible que representen les limitacions amb què es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat.

  • Però, per una altra banda, la psicologia i l'estudi senzill de les relacions humanes mostren que els equips humans formats per homes i dones tenen millor capacitat d'estabilitat emocional, de complementar-se millor, d'arribar millor les sensibilitats dels usuaris. I això sense desmerèixer ningú.
  • La meva experiència m'ha fet format part d'equips de treball diversos: de joves monitors hi havia gran diversitat. Laboralment, en un d'ells érem tot homes, jo l´únic no religiós; des de fa uns anys en formo part d'un en el que sóc l'únic home; entenc que la diversitat és una riquesa i una potencialitat.
  • A partir del setembre, a l'Equip Directiu de l'escola on hi treballo arriba a la paritat. Alguns diuen que massa tard, alguns altres que no feia falta i altres que ja veurem d'aquí un temps. De tota manera, es van fent passes cap a una situació més justa i equitativa. Gràcies Glòria, gràcies Lluïsa, gràcies Mercè i gràcies Mercè "per seguir fins allà".

  • Com hagués estat si Jesús humà, home de la seva època i cultura, hagués escollit com Apòstols 6 homes i 6 dones? Com hagués estat si al llarg de la història haguessin hagut també papesses, bisbes o preveres dones?


 
Vols llegir el text de l'Evangeli, Lc 23,55-24,12?


- En català, anar-hi.     

- En castellà, anar-hi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.