L'home es pregunta contínuament sobre els seus orígens, la seva finalitat i el seu sentit a la vida. Què és l'home? Qui sóc jo? Des de vell antic a la història i des de diverses especialitats es prova de donar resposta: la filosofia, la història, la sociologia, la religió i també l'antropologia.
Si ens ho preguntem des d'una òptica utilitarista, "Som el que fem?", les respostes en els diversos períodes de l'evolució poden ser les següents:
- Homo faber: aquell que era capaç de fabricar, de crear eines amb les que fabricar
- Homo sapiens: aquell que ja era capaç de pensar,
- Homo sapiens sapiens: aquell que, un pas més avançat de l'anterior, va ser capaç de pensar, no només de forma genèrica, si no de pensar sobre el que pensa, és a dir, de reflexionar,
- Homo patiens; aquell que també sent i per tant, pateix, frueix...
Però si ens adonem que l'ésser humà és un ésser social i per tant, és el que és en funció de les relacions que estableix amb els altres, les respostes són més amplies:
- homo ratio: és el primer pas de la relació. Com ha s'ha remarcat en aquest nou nivell d'homo, som segons com i amb qui ens relacionem, som segons el nostre próxim,
- homo religious: és aquell que també està obert a la relació amb el trascendent, amb el Misteri, amb Aquell que hi és més enllà. Tot i que tothom està obert a aquesta capacitat, no tothom la desnvolupa,
- homo simbolicus: el món que ens snvolta no són només objectes, coses... Totes les realitats que ens envolten són símbols que som capaços d'identificar i entendre el seu sentit.
- homo videns; des de fa unes dècades els experts constaten que potser l'ésser humà està desenvolupant una nova característica, la que ve determinada pel món multimèdia que ens envolta fruit de l'avanç de la tecnologia i l'ampliació de les xarxes socials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.