divendres, 7 d’agost del 2015

Vacances d'agost, 2015

En els països més avançats, els diversos convenis col·lectius proposen d'una manera o una altra,una sèrie de dies de vacances pels treballadors. L'objectiu: assegurar un temps prudencial de descans que permeti assegurar el seu benestar. A títol d'exemple, aquí tenim l'articulat del Conveni Col·lectiu Autonòmic de l'Ensenyament Privat de Catalunya Sostingut Total o Parcialment amb Fons Públics.


Això que pot semblar prou obvi, vull reflexionar-ho des del punt de vista de la història i de la Doctrina Social de l'Església: era el 15 de maig de 1891. El papa Lleó XIII sorprenia tothom amb la publicació de la seva Carta Encíclica "Rerum Novarum" (en llatí significa "De les coses noves") sobre la situació de la classe obrera que es vivia després del procés d'industrialització.

Semblava que es ficava allà on ningú no li demanava, però mogut pel bé de la persona i dels cristians, escrivia el següent: 
"A nadie le está permitido violar impunemente la dignidad humana, de la que Dios mismo dispone con gran reverencia; ni ponerle trabas en la marcha hacia su perfeccionamiento, que lleva a la sempiterna vida de los cielos. Más aún, ni siquiera por voluntad propia puede el hombre ser tratado, en este orden, de una manera inconveniente o someterse a una esclavitud de alma pues no se trata de derechos de que el hombre tenga pleno dominio, sino de deberes para con Dios, y que deben ser guardados puntualmente. De aquí se deduce la necesidad de interrnmpir las obras y trabajos durante los días festivos." (cfr. Rerum Novarum, 30)

Quelcom que sembla tan obvi, però... 
...que no té tants anys!
...que no és encara un dret per a tothom!
...que hi ha gent que no en té... perquè no en té de treball!

Malauradament encara es donen moltes situacions de lluita entre classes. Els últims anys amb la crisi, s'han vist moltes situacions en les que no s'han complert els convenis, s'han traspassat els drets dels més febles -els treballadors-, s'han fet canvis en lleis laborals, el poder econòmic (que és privat i amagat) s'ha imposat als poders polítics i a la democràcia (pública i més transparent)....



Per necessitat personal, aquest Bloc tanca per vacances. 
Gràcies a aquest dret, gràcies a aquest do! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.