dilluns, 29 d’agost del 2016

Tràfic de persones, i les vacances? I la llibertat?

Comença aquesta setmana el nou curs 2016-17. Pel que respecta al Bloc Tunajifunza vull iniciar-lo amb una reflexió sobre les vacances, un dret inclòs dins dels Drets Humans i dins de la Doctrina Social de l'Església.

I vull fer-ho, per un costat, per les celebracions d'ara fa uns dies del Dia Internacional contra la Tracta d'Esclaus (el 23 d'agost) i del Dia Internacional de les Víctimes de les Desaparicions (el 30 d'agost) i, per un altre costat, a partir d'una sèrie de televisió que la cadena Cuatro ha emès al llarg de l'estiu, "Esclavas", amb la prostitució i el tràfic de dones com a tema base.
Un breu resum del programa i els 8 capítols el trobem en aquest vídeo...


Algunes de les frases de les noies són aquestes...
  • LOveth: " Con los rituales mágicos de vudú, yo creo, me obligaron a esa situación",
  • Obdulia: "En mi país, en el campo con la familia era más pobre, pero más feliz",
  • Marcela: "El primer día me obligaron a drogarme y el cliente se quitó el preservativo",
  • Irina: "Pensé que se acababa mi vida",
  • Olga: "Cada día hacía de cinco a quince servicios",
  • Maria: "Con mi primer cliente sentí asco de mi persona y de mi cuerpo",
  • Andrea: "Ejercí en cuatro clubes y estuve dos años trabajando en el polígono Marconi",
  • Patricia: "Me vi obligada por mi mamá bajo la amenaza de perder la custodia de mi bebé",
  • Elisa: "Casada y con tres hijos, viaja a España. No sabía que me encontraría esto"

Per una altra banda, anem un moment a alguns documents de caire programàtic mundial:.
L'article 24 de la Declaració Universal de Drets Humans de 10 de desembre de 1948 diu el següent, "Tota persona té dret al descans i al lleure i, particularment, a una limitació raonable de la jornada de treball i a vacances periòdiques pagades.
I l'Església manifestà quelcom similar molt abans, el 15 de maig de 1891 a l'Enciclica "Rerum Novarum" del papa Lleó XIII (veure l'Entrada "DES: La Rerum Novarum" de 7/10/2015). Els article 30 (teològicament) i 31 (socialment) tracten el tema del descans necessari per a tot treballador. 
El 31 diu en concret... "...lo primero que se ha de hacer es librar a los pobres obreros de la crueldad de los ambiciosos, que abusan de las personas sin moderación, como si fueran cosas para su medro personal... Como todo en la naturaleza del hombre, su eficiencia se halla circunscrita a determinados límites, más allá de los cuales no se puede pasar. Cierto que se agudiza con el ejercicio y la práctica, pero siempre a condición de que el trabajo se interrumpa de cuando en cuando y se dé lugar al descanso. ... Establézcase en general que se dé a los obreros todo el reposo necesario para que recuperen las energías consumidas en el trabajo, puesto que el descanso debe restaurar las fuerzas gastadas por el uso. En todo contrato concluido entre patronos y obreros debe contenerse siempre esta condición expresa o tácita: que se provea a uno y otro tipo de descanso, pues no sería honesto pactar lo contrario, ya que a nadie es lícito exigir ni prometer el abandono de las obligaciones que el hombre tiene para con Dios o para consigo mismo."
Com podem veure, la societat civil a mitjans del segle XX, i l'Església a finals del XIX ja van fer les primeres crides al descans diari i setmanal i a les vacances periòdiques dels treballadors. Tota una fita dels drets de les persones

Però què hi ha de les noves formes d'esclavatge que es donen avui en dia? Aquelles situacions mogudes per la cobdícia d'uns, la indefensió d'altres i la ignorància de la majoria? Per exemple...
  • Saps que els nens soldat a l'Àfrica, per exemple, són obligats a lluitar si no volen que facin mal a les seves famílies? I si no en tenen, la prova definitiva és disparar contra un company... si no vols que et disparin a tu.
  • Saps que en alguns llocs de països llatinoamericans, les grans multinacionals obliguen a traslladar-se de les seves terres ancestrals a comunitats indígenes i a canvi els obliguen a treballar una mitjana de 12 hores (o de fosc a fosc, per que no veuen la llum del sol) a les mines?
  • Saps del funcionament de les maquiles de teixit o sabatilles en països asiàtics, en el que respecta a horaris, torns, treball infantil...? 
  • Saps que en els grans centres comercials, a casa nostra, les botigues llogades estan obligades a tenir les portes obertes l'horari sencer de tots els dies d'obertura del centre? Has pensat que passa amb les més petites si el dependent ha d'anar al wc? si hi ha una qüestió familiar urgent? Si ho fan i ho
  • Saps dels problemes de la majoria de pares i mares, i molt més les famílies monoparentals, per conciliar família i treball? Quan els infants estan malalts? Quan ...?
Davant les noves formes d'esclavatge, 
el teu paper és de cobdícia, 
d'indefensió o d'indiferència?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.