dimarts, 2 de febrer del 2016

Els valors... creixen sense saber com

"la llavor germina i creix, sense que ell sàpiga com"

"En aquell temps, Jesús deia a la gent: «Amb el Regne de Déu passa com quan un home sembra la llavor a la terra: tant si dorm com si està despert, de nit i de dia, la llavor germina i creix, sense que ell sàpiga com. La terra, tota sola, dóna fruit: primer brins, després espigues, i finalment blat granat dins les espigues. I així que el gra és a punt, aquell home fa córrer la falç, perquè ha arribat el temps de la sega." 

  • Aquest text correspon a una de les diverses paràboles amb les que Jesús prova d'explicar als seus el que és el Regne del Cel. Veure també l'Entrada Comunitats cristianes: lloc d'acollida d'aquest mateix Bloc de 21 de gener de 2016.
  • Tot just començada la seva vida pública, Jesús fa 2 coses fonamentalment (cfr. Mc 1-8): va pels camins de Galilea guarint persones malaltes, posseïts, familiars d'amics, leprosos, paralítics... i, alhora, dialoga i presenta la seva proposta del Regne del Cel.
  • I en aquesta paràbola ho fa comparant el Regne amb la llavor sembrada a terra que germina i creix, de dia i de nit, sense que l'amo del camp sàpiga com. 
  • Els valors són aquells principis morals que orienten el nostre comportament com a persones i en relació als demés. Alguns d'ells ens fan tendir cap a algunes passions humanes desestabilitzadores (ràbia, orgull, vanitat, enveja, avarícia, por, golafreria, excés, peresa...) i altres cap virtuts que ens centren i asserenen (perfecció, llibertat, esperança, originalitat, omnisciència, fe, treball, veritat, amor...)
  • La família, l'escola i altres espais de relació de joventut (el grup d'amics, l'equip d'esport, la parròquia, el moviment...) són espais importantíssims on s'ajuda, sense saber ben bé com, a que aquests valors creixin i floreixin dins els infants i joves i que acabin conformant el caràcter de les persones.  
  • La feina, l'educació, l'exemple dels altres són fonamentals i necessaris, però l'obertura de la pròpia persona, els dons rebuts de l'escolta, la vista, l'atenció... també. El do que Déu ens dóna, creix en nosaltres sí o sí, orientant-se cap a una o una altra direcció: el bé, la indiferència o el mal.

T'has parat a pensar quins són els teus valors?
I els que ajudes a inculcar en els teus fills?

Vols llegir el text de l'Evangeli, Mc 4,26-34?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.