dijous, 31 de març del 2016

La hipocresia davant el negoci del tabac

Ara fa una setmana ens deixava en Johan Cruyff (Àmsterdam, 1947 - Barcelona, 2016). Molt s'ha parlat de la seva figura en aquests dies com a excepcional jugador, com a entrenador que va deixar al Barça la petjada inicial d'allò que ara és i com a català d'adopció tot i ser nascut a Holanda.

Però el que a mi m'interessa realment en aquesta Entrada és el tema del càncer de pulmó, doncs en Johan ha marxat als 68 anys d'edat quan la mitjana d'edat europea pels homes és de gairebé 78. Recordem l'anunci que va protagonitzar el 1991 després d'un primer ensurt, una insuficiència coronària, "en mi vida he tenido dos grandes vicios: el futbol y el tabaco; el primero me lo ha dado todo, el segundo, casi me lo quita", deia ell en aquell moment. Ara sí, el tabac t'ha tret la vida.




Tal i com llegim a la pròpia pàgina web, Altadis (l'antiga Tabacalera, privatitzada el 1999 sota els governs de José Maria Aznar) és una de les empreses més antigues del món, amb gairebé quatre segles d'història. És l'empresa líder del sector del tabac a Espanya, la única amb centres industrials en el propi país, amb un gran número de llocs de treball i la que més planta de tabac compra als agricultors extremenys. És la fabricant de marques tals com Fortuna, Ducados, Nobel entre d'altres.

Cert que el 1636 podia llegir-se la història mercantil tabacalera com una opció de negoci rentable, però avui en dia, amb tot el que sabem sobre el tabac... quin sentit té fumar? donar beneficis a  companyies privades i causar despeses a les arques públiques dels estats per tot els recursos que cal dedicar a la cura dels càncers de pulmó des dels ministeris i conselleries de sanitat? Quan aprendrem els humans?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.