dissabte, 19 de març del 2016

Sant Josep: un bon "segon"

"va fer el que l'àngel del Senyor li havia manat"
MURILLO, "Sagrada Familia del Pajarito", any 1650, Museu del Prado
"Maria, la seva mare, estava unida amb Josep per acord matrimonial i, abans de viure junts, ella es trobà que havia concebut un fill per obra de l'Esperit Sant. 
Josep, el seu espòs, que era un home just i no volia difamar-la públicament, resolgué de desfer en secret l'acord matrimonial. Ja havia pres aquesta decisió, quan se li va aparèixer en somnis un àngel del Senyor que li digué:
--Josep, fill de David, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva: el fruit que ella ha concebut ve de l'Esperit Sant."

  • Se'ns mostra en aquest passatge un Josep submís a la voluntat del Senyor. Sense entendre exactament el què passava, va seguir les seves consignes, conscient de que el seu paper en aquell moment era deixar pas a Maria, la qual es convertiria en mare d'aquell encara més gran: Jesús el Crist.
  • Cal pensar el difícil d'aquest gest en un món com el jueu del segle I en el que el paper de la dona era secundari. És més, Josep que sembla era un jueu just, seguidor de les prescripcions de la Torà, n'erà ben conscient d'allò que deien les Escriptures "Però si l'acusació era certa i resultés que la noia ja no era verge, la trauran fora de la porta de la casa paterna, i els homes de la seva ciutat l'apedregaran fins que mori. Havia comès una infàmia mai vista a Israel prostituint-se mentre era a la casa del seu pare. Extirpa la maldat d'enmig teu." (cfr. Dt 22,20-21). 
  • Quin gran esforç devia fer, contraposant la Llei amb l'amor a Maria, l'amor al Crist que havia de néixer, al Nou Testament...

  • Hi ha una dita popular que diu que "darrera d'un gran home hi ha una gran dona", tot i que avui en dia en un món menys masclista i més inclusiu com és el nostre caldria reformular-la d'una manera diferent, potser així "al costat d'una gran persona n'hi ha una altra de més gran". 
  • Com actues tu amb la teva parella? T'en serveixes d'ella? La serveixes tu? Us sabeu complementar mútuament per fer sortir allò de més bo que teniu cadascun dels dos? Saps quan cal quedar-te a un costat per ajudar-la en el seu camí?
Qui és més gran, tu o la parella?
Quina actitud prens enfront ella?


Vols llegir el text de l'Evangeli, Mt 1, 16-24?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.