diumenge, 20 de gener del 2019

Baptisme, re-re-re-nova vida?

"Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu
"Llavors Jesús vingué de Galilea i es va presentar a Joan, vora el Jordà, a fer-se batejar per ell. Però Joan s'hi oposava, dient: --Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu, i tu véns a mi! Jesús li respongué: --Deixa'm fer, ara. Convé que complim d'aquesta manera tot el que Déu vol. Aleshores Joan el deixà fer. "

A l'Entrada "Sagraments d'iniciació: Baptisme. A la Bíblia" de data 22 d'octubre de 2016 ja vaig tractar la temàtica del Baptisme, a partir de les quatre versions dels diferents evangeli. 

En aquesta d'avui torno a partir de la versió de Mateu. Jesús al llarg de la seva vida va fer diversos salts i no em refereixo pas als de longitud. En aquest passatge el veiem apropar-se a Joan el Baptista per demanar-li ser batejat. Parem-nos a pensar... què ens està dient aquesta demanda? Per què la faria? Què buscava? Potser estava desencantat d'algun aspecte de la seva pròpia religió, la jueva?

El text paral·lel de l'Evangeli de Lluc comença "Tot el poble es feia batejar, i Jesús també fou batejat", aspecte aquest que no és del tot cert, no més que una expressió discursiva. En aquella època hi havia molts mestres que acollien seguidors formant petites comunitats itinerants, però ni la situació era generalitzada, ni Joan Baptista aplegava a tothom.  

Jesús va néixer i es va desenvolupar com a jueu. Jesús va demanar ser batejat per Joan, i posteriorment ell mateix es convertí en un nou mestre aplegant un munt de gent que el seguia. Finalment, ja mort, el fet de la ressurrecció va fer que els seus seguidors sortissin del set tancament i por cap a tots els llocs del mon conegut, promovent una nova religió. De la mateixa manera, el baptisme cristià, teològicament és l'accés a una nova vida. 

Agnes Gonxha Bojaxhiu, més coneguda com a Teresa de Calcuta, va ser religiosa de Loreto però posteriorment, buscant un millor servei als desvalguts va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat. Altres religiosos i religioses van donar passes similars en discernir que la seva estructura actual no era la que calia.... 

Aturar-se, alentir-se,
pot anar bé per ressorgir més fortament


Vols llegir el text, Mt 3, 13-17?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.