dissabte, 11 de gener del 2020

Davant la realitat, rebutjar-la, amagar-la

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"those people don't have any excuse"
"From heaven God shows how angry he is with all the wicked and evil things that sinful people do to crush the truth. They know everything that can be known about God, because God has shown it all to them. That's why those people don't have any excuse."

Aquesta Entrada d'avui dóna continuïtat a la del passat 8/01/2020 amb el títol "Davant la realitat, acceptar-la i nombrar-la". Si aquella era un agraïment al bisbe de Tarragona, Joan Planellas, per la seva reflexió sobre la família, fent esment del que és evident, els diferents tipus de família que existeixen avui en dia, aquesta vol ser una crítica a com ha estat utilitzat el do de la paraula per amagar part de la història.

I ho faig amb un exemple d'ara fa ben poques setmanes, fent referència a l'article "L'Escola Joan XXIII, 50 anys fructificant des de Bonavista" signat per Joan Boronat i que repassa la història del centre educatiu de la diòcesi a la revista Catalunya Cristiana en el seu número 2097 de 25/11/2019, però també publicat en d'altres mitjans com ara lavozdeponiente el 12/11/2019.

Com es pot llegir en l'article és un do pel barri de Bonavista, per a les ciutats de Taragona i les de rodalies i també per a la diòcesi, l'existència d'aquest centre educatiu i els seus 50 anys d'història que ara celebren. Gràcies per aquestes grans fites que segur que han tocat la vida de moltes persones, com l'exemple de la professora prejubilada, Natalia Pacheco.

Però on s'hi amaga part de la informació és en el període a partir de l'any 1991, quan el text posa en paraules de la professora Pacheco el següent, "l'any 1969 es va inaugurar el Centre de Formació Professional Joan XXIII, amb don Faustino Arnal de director, que el 1992 es va fusionar amb les escoles de primària Mare de Déu de Lourdes. En anys successius el centre es va anar ampliant amb nous edificis per a primària, d'educació infantil, remodelació del pavelló poliesportiu i l'edifici dels estudis postobligatoris". No sé si l'oblit és de Pacheco, del periodista Boronat, de la direcció de Catalunya Cristiana o de l'entitat Grup d'Escoles Diocesanes de Tarragona, però torna a ser un nou exemple del que l'Església no hauria de ser. 

Com a mínim, la pàgina web del centre, en el seu apartat d'història (enllaç) no amaga aquesta realitat dels 25 anys a partir del 1991, tot i que la resumeix en una molt breu frase, "L’any 1991 un grup de Germans Maristes accepta col.laborar amb l’escola. El 1992 es fusionen les escoles de Primària de Lourdes i de Formació professional de Joan XXIII, passant a anomenar-se ESCOLA JOAN XXIII."

Per concloure, el text que encapçala l'entrada es de la carta de Sant Pau als Romans i fa una crítica a aquells que amaguen la veritat tot i haver-la conegut a partir del que Déu els ha mostrat. En la seva versió en català diu així: "Ara es revela com Déu castiga des del cel tota la impietat i la injustícia dels homes que ofeguen la veritat amb les seves males accions. Parlo dels qui coneixen allò que podem saber de Déu, perquè Déu mateix els ho ha fet conèixer. Per això no tenen excusa".

Part de la jerarquia de l'Església, 
quin mal exemple ens dones sovint!

Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text de l'Evangeli Lc 19,45-48?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.