diumenge, 28 de juny del 2020

Pere i Pau, Pau i Pere

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"intentava d'unir-se als deixebles"
Sant Pere i Sant Pau, de El Greco, quadre del Museu Nacional d'Art de Catalunya
"Saule va arribar a Jerusalem, i allà intentava d'unir-se als deixebles, però tots li tenien por, perquè no creien que fos de veritat un deixeble. Llavors Bernabé el prengué pel seu compte i el va presentar als apòstols... Des d'aleshores Saule convivia amb ells a Jerusalem i predicava amb valentia el nom del Senyor."

Trobo en el diccionari Denzinger (Enchiridion symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum) la següent aportació d'un decret del Sant Ofici, de data 24 de enero de 1647, amb el papa Inocenci X (1644-1655), entorn el paper suprem del pontífex com a cap de l'Església:  
El Santísimo... censuró y declaró herética la siguiente proposición: “San Pedro y San Pablo son dos principes de la Iglesia que constituyen uno solo”, o: “Son dos corifeos y guías supremos de la Iglesia Católica, unidos entre sí por suma unidad”, o: “son la doble cabeza de la Iglesia que divinísimamente se fundieron en una sola”, o: “son dos sumos pastores y presidentes de la Iglesia, que constituyen una cabeza única”, explicada de modo que ponga omnímoda igualdad entre San Pedro y San Pablo sin subordinación ni sumisión de San Pablo a San Pedro en la potestad suprema y régimen de la Iglesia universal.
La primera afirmació ja duu a cert qüestionament, "El Santísimo... censuró y declaró herética la siguiente porposición". No és de rebut pensar que Déu va censurar i declarar res al respecte. Qui va censurar alguna cosa, si de cas, va l'Església del moment, s. XVII. Cal recordar la situació del papat en aquelles èpoques, lluitant sovint contra el poder dels estats europeus: Espanya, Portugal, França... No oblidem que Inocenci X era descendent de la família Borgia. 

No és del meu interès defensar o atacar res. Només recordar la importància de tots dos apòstols, Pere i Pau, Pau i Pere, no només en la història de la Església si no en la transmissió del missatge, de la bona nova del regne de Déu, aquell que Jesús va anunciar i que el Crist ens va ajudar a creure: tot és possible, confiança i endavant!  No sóc ningú per tancar portes als altres. 

Totes som fills de Déu, som necessàries! 

Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text dels Fets dels Apòstols 9,26-31?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.