diumenge, 26 d’abril de 2015

Mestres pastors

"Jo dono la vida per les ovelles"

"En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles. El qui va a jornal, el qui no és pastor ni amo de les ovelles, quan veu venir el llop les abandona i fuig; llavors el llop se n'apodera i les dispersa. És que ell va a jornal i tant se li'n dóna de les ovelles. Jo sóc el bon pastor: conec les meves ovelles, i elles em coneixen a mi, tal com el Pare em coneix, i jo conec el Pare. A més, jo dono la vida per les ovelles."


  • En aquest text Jesús compara la seva relació amb els deixebles i amb tota la gent amb la d'un pastor i les ovelles del seu ramat. Com sempre, utilitza un llenguatge fàcilment comprensible per a la gent d'aquella època tot i que en el nostre context actual i geogràfic no quedi gaire clar. 
  • És sabut que l'Evangeli de Joan és ben diferent als altres tres ja que, tot i que també repassa la vida pública de Jesús, no es centra tant en els fets si no que intenta aprofundir en el missatge. Això es deu al context del moment en que va ser escrit: gairebé a final del s.I i amb l'objectiu de fonamentar el nou cristianisme en front del judaisme fariseu sorgit després de la destrucció del temple a la guerra jueva de l'any 70.
  • En el nostre context, una comparació fàcilment intel·ligible seria la d'un educador, un mestre, un monitor o un entrenador. Qualsevol d'ells coneix bé els seus educands i ells el coneixen a ell. Els mestres, els educador saben com treure allò més bo que hi ha al seu interior i no parlo de les matemàtiques, les socials o les llengües.

  • Tu com a educador, ets només professor o va una mica més enllà? Al teu parer, davant teu tens alumnes o "personetes" en procés de creixement i maduració? Hi ha una subtil diferència, similar a la del regne d'un rei (súbdits d'un sobirà) o el regne de Déu (fills d'un mateix pare i germans entre nosaltres).


 
Vols llegir el text de l'Evangeli, Jn 10,11-18?


- En català, anar-hi.     

- En castellà, anar-hi.