dissabte, 14 de maig del 2016

Encara estem així, amb el mercat laboral?

El 21 de juliol de 2015 escrivia una Entrada, "De la Rerum Novarum a la Laudato Si'" fent una presentació del que és la Doctrina Social de l'Església, incloent els llistat de les cartes encícliques socials dels diferents pontífexs des del 1891. 

Algunes d'aquestes encícliques, com la Rerum Novarum, de l'any 1891, incidien plenament en les necessitats de la classe treballadora. Avui, més de 125 anys després, tot i l'existència d'una més gran consciència social, de sindicats legals, de drets per a dones, infants i altres col·lectius... la situació no ha canviat gaire.

El vídeo "La dualitat del mercat laboral" del programa Valor Afegit, del Canal 33 de Televisió de Catalunya de maig de 2016 ens presenta diversos casos de l'estat de la qüestió a casa nostra, a Catalunya però també al conjunt de l'Estat Espanyol i a Europa. Els joves pateixen l'atur i la precarietat laboral més que ningú. I, mentrestant, els treballadors amb més edat que han conservat la feina solen gaudir de més estabilitat, de més sou i de millor representació sindical.

Veure el vídeo "Dualitat en el mercat laboral"
Si bé la Doctrina Social de l'Església pot ser un bon referent de cara a la legislació laboral, el que més em preocupa i vull fer esment és el paper de les entitats d'Església. Compleixen la legislació al peu de la lletra? Intenten també evitar alguns punts? Fan servir entitats "offshore" o paradisos fiscals? Fan una passa més en pro dels drets de les persones, dels cristians o potser es comporten com qualsevol gran empresa multinacional amb "el déu" dels diners per damunt de tot?

Em venen a la ment diversos exemples:
  • Fa uns dies un directiu em parlava de seguir la legislació al peu de la lletra en una qüestió de gestió escolar. Ni es plantejava tan sols el poder pensar més enllà de la llei. Hi ha quelcom que es diu seny, estudi, previsió, profetisme....
  • Fa uns dies trobava en un web molt crític amb determinata àmbits d'Església, una Entrada sobre algunes entitats d'Esglesia; concretament feia aquesta afirmació, "Sobre la F******s, se debería hablar largo y tendido, pero como resumen tendríamos que decir que es como una de tantas instituciones educativas de la Iglesia o de las Órdenes religiosas, nacidas con la intención de ser benéficas, pero que se han convertido en una máquina de hacer dinero". Hauria molt que dir sobre l'abast d'aquesta afirmació, però reflecteix en part la realitat.
  • ...
Què ens passa socialment que mantenim les estructures que ofeguen les persones?
Que li passa a l'Església que s'ho mira, però no acaba d'actuar profèticament?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.