dimarts, 26 de maig del 2015

Parlar clar, molesta. Fa pensar també?

Dissabte passat dia 23 de maig a la ciutat de San Salvador (El Salvador) va ser beatificat el bisbe Romero, assassinat el 25 de març de 1980 per ser una persona compromesa amb el poble, una persona de referència per al poble, un bisbe "mediàtic", diríem amb llenguatge actual. En una de les seves homilies, el 1977, va afirmar «La missió de l'Església és identificar-se amb els pobres, així és com aquesta troba la salvació». Amb l'arribada al Vaticà de Francesc, al març de 2013, es va desencallar un dossier que al llarg d'aquests 35 anys feia mal a moltes persones d'àmbits diversos, de la jerarquia eclesial i de les elits d'aquell país centreamericà i gran part d'Amèrica Llatina.


També la setmana passada s'han conegut diverses informacions envers les activitats públiques de les monges mediàtiques sor Lucia Caram, dominica del convent de Santa Clara de Manresa (enllaç) i Teresa Forcades, benedictina del monestir de Sant Benet de la muntanya de Montserrat (enllaç).

La primera afirma que la seva lluita és contra la pobresa i contra l'exclusió per això es mou en l'àmbit social i de les ONG. Un cop escollida com a catalana de l'any 2015 ha començat a rebre amenaces de tipus divers. Afirma que «Jesús quan estava per morir va rentar els peus als comensals, i va partir, repartir i compartir el pa.»


La segona creu fermament en la importància de la gent per a canviar la societat enfrontant-se als poderosos, siguin aquests transnacionals farmacèutiques, partits polítics o altres poders de tipus econòmic, com demostra el seu suport a la lluita contra el TTIP (Tractat de Comerç i Inversions entre els EUA i la UE). També creu fermament que una opció de canviar la nostra societat és fer-ho des de la consecució de la independència de Catalunya. En l'àmbit de l'Església ha afirmat "L'Església és patriarcal i misògina en la seva estructura. Així ha estat des del principi" i per tant, creu que en ella són necessaris alguns canvis. Enllaç a l'Entrada "Jesús i l'esquerra radical" de 7/01/2015.

Encara ens sobta que persones com aquestes, membres visibles de l'Església, es facin presents a la vida social. En el nostre país només estem acostumats a veure bisbes sentenciant en públic, sovint per donar suport a la dreta i a l'economia, atacant col·lectius diversos i mostrant idees no massa properes a l'Evangeli de Jesús. No estem acostumats a veure públicament el paper de l'església amagada, d'aquella que no vesteix d'hàbit, dels monjos i les monges sense hàbit, del laicat compromès en accions a les parròquies, a Càritas o dels voluntaris a altres entitats i ONG vinculades.

Els evangelis ens mostren com Jesús no callava davant ningú. Hi parlava per defensar els drets dels col·lectius exclosos de la seva època: dones, pobres, malalts, endimoniats, romans...

  • No estan fent Lucia i Teresa el mateix? 
  • No ho feia també el beat Romero, alies Sant Romero d'Amèrica?
  • Ho fas tu? Ho faig jo? 
Celebració dels 25 anys de Romero a la ciutat de San Salvador, abril de 2005

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.