dissabte, 26 de desembre del 2015

Sant Esteve, ple de l'Esperit Sant

"elegiren Esteve, home ple de fe i de l'Esperit Sant"
Lapidació de Sant Esteve, MNAC
"Per aquells dies, com que anava augmentant el nombre dels deixebles, els creients de llengua grega es van queixar dels de llengua hebrea, perquè les seves viudes eren desateses en el servei diari d'ajuda als pobres. Llavors els Dotze van convocar l'assemblea de tots els deixebles i els digueren: --No estaria bé que nosaltres deixéssim la predicació de la paraula de Déu i ens poséssim a servir a les taules. Per tant, germans, trieu entre vosaltres set homes de bona reputació, plens de l'Esperit Sant i de seny, i els encarregarem aquesta tasca. Nosaltres continuarem dedicats a la pregària i al servei de la Paraula.
La proposta va agradar a tota l'assemblea, i elegiren Esteve, home ple de fe i de l'Esperit Sant, Felip, Pròcor, Nicànor, Timó, Pàrmenes i Nicolau, un antioquè convertit al judaisme. Els van presentar als apòstols, i aquests, després de pregar, els imposaren les mans.
La paraula de Déu s'anava estenent; el nombre dels deixebles creixia molt a Jerusalem, i fins i tot molts sacerdots acceptaven la fe.

  • Al llarg dels capítols 6 i 7 del llibre dels Fets dels Apòstols apareix la figura d'Esteve, aquell home d'origen grec que va ser escollit juntament amb altres 5, per a ajudar als Dotze en la tasca d'ajuda als pobres, mentre aquells continuaven anunciant la Paraula en aquells primers moments de creixement del cristianisme. 
  • La figura d'Esteve s'acompanya diversos cops en aquests texts d'expressions tals com "savi", "ple de l'Esperit Sant" i "ple de fe". Va ser un ferm defensor de la figura de Crist davant del poble i també davant el sanedrí, on hi consta un discurs seu (cfr. Ac 7,1-53) que seria causa directa de la seva lapidació posterior. Així és com, Sant Esteve es venerat tradicionalment com el primer màrtir en defensa de la fe. 
  • De l'experiència de l'elecció de Sant Esteve trec la idea de la importància que aquells que són escollits per tasques d'animació, coordinació i suport als germans dins l'estructura jeràrquica de l'Església estiguin plens de l'Esperit Sant. I per a mi, aquest estar ple de l'Esperit Sant podria resumir-se en les diverses característiques que el papa Francesc demana als membres de la Cúria romana en els seus missatges de Nadal (veure les Entrades "Quins missatges de Nadal!" de 24 de desembre de 2014 o "Quins missatges de Nadal! (i 2)" de 28 de desembre de 2015)
  • L'Església, i les seves diverses institucions, no són només institucions humanes; són també llavor del missatge de Crist als homes. És per això que en la seva gestió no només hauria d'haver professionalitat, feina ben feta i resultats. Cal també, al meu parer, que la tasca estigui guiada per la fe en el Crist, per l'espiritualitat de la cerca de Déu i pel servei a la missió, això és al missatge i als germans i les germanes.
  • I de l'experiència de la mort d'Esteve, lapidat en defensa del cristianisme, crec que podem extreure l'exemple de la fidelitat al missatge del Regne, seguiment fins al límit del Crist. ës habitual durant aquests dies les campanyes solidàries, el programes de radio o TV que ens mostren realitats de necessitat a les quals tothom s'hi adhereix... i tot això està molt bé.
  • Però des del cristianisme, si ahir 25 desembre recordàvem el naixement de Crist, la celebració d'avui dia 26, ens recorda que la construcció del Regne de Déu no és només cosa passatgera, d'època nadalenca; aconseguir el Regne de Déu a la terra exigeix el màxim de nosaltres mateixos, ara i en tots els temps.

Vols llegir el text dels Fets dels Apòstols, Ac 6,1-7,60

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.