dimecres, 2 de desembre del 2015

VIH/SIDA: arriben les notes

L’1 de desembre de cada any es celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Per tant el dia d'avui va ser un bon moment per fer avaluació. Fent una analogia al món escolar, arriben aquí les notes per a la VIH/SIDA:

MATÈRIA
NOTES I OBSERVACIONS
Salut al Nord:Notable

Observacions: Es fan força avanços en la investigació tot i els pocs recursos assignats. Cal continuar treballant, cosa que fan equips d'investigació a diversos països. Agrair haver arribat a convertir la malaltia de mortal a crònica i la incorporació dels medicaments antirretrovirals en els pagaments de la Seguretat Social.
Salut al Sud:Insuficient

Observacions: Continuen morint persones per no poder disposar del tractament. Tot i els esforços que es fan a hospitals i missions d'arreu dels països del Sud, no es rep la suficient col·laboració dels governs dels propis Estats ni tampoc de la comunitat internacional.
Educació al NordSuficient
Observacions: A les escoles es fan campanyes puntuals. Tot i així es recomana avançar en la incorporació de la salut sexual en els currículums. Entre el jovent no hi ha suficient informació. En alguns casos s'ha detectat que es creu que es pot contagiar compartint un got d'aigua. Un exemple és la dada de 734 persones contagiades a Catalunya l'any 2014.
Educació al SudInsuficient

Observacions: A poques escoles es fan algunes activitats puntuals. No hi ha gaire col·laboració dels governs estatals. A les escoles de l'Església Catòlica majoritàriament es dóna un silenci al respecte. Tot i així es troben determinades excepcions que cal lloar, portades a terme a títol individual pels directius de les pròpies escoles.
ReligióInsuficient

Observacions: Pel que respecta a l'Església Catòlica cal fer una crítica a la seva política oficial. Els seus escrits i recomanacions als seus fidels obvien la realitat comprovada sobre l'èxit de l'ús del preservatiu per a la prevenció del contagis, la qual cosa és causant de multituds de morts. Es recomana fortament incloure aquest fet en els seus documents oficials.

Sorprenen també, per noves, les paraules del Papa Francesc, "Sí, es uno de los métodos (el preservativo). La moral de la Iglesia se encuentra, pienso, en este punto, frente a una perplejidad. O el quinto o el sexto mandamiento: la vida o que la relación sexual esté abierta a la vida. Pero este no es el problema. El problema es más grande", ha respondido el Papa a la pregunta de un periodista sobre si cree que es el momento de que la Iglesia cambie su opinión sobre el preservativo para evitar nuevas infecciones.

Pienso en la pregunta que le hicieron a Jesús una vez: 'Dime, maestro, ¿es lícito curar el sábado?'. Es obligatorio curar", ha apuntado haciendo una similitud con la pregunta sobre el anticonceptivo, indicando que hay que hablar de los problemas grandes --curar-- y cuando estén solucionados, entonces bajar a los casos concretos --si se puede hacer o no el sábado--. "Cuando no haya injusticias en este mundo podremos hablar del sábado", ha subrayado."
RESUM FINAL
RECOMANACIONS 
Tot i que s'han fet múltiples avenços des de la dècada dels 80 quan va ser detectada la malaltia, els resultats no són satisfactoris. cal continuar treballant en tots els aspectes. S'estimen uns 37M de persones contagiades a tot el món. 
Com passa habitualment, els països del Sud apareixen en inferioritat de condicions respecte als del Nord. No hi ha sentiment de fraternitat mundial

A títol informatiu torno a incloure el joc per a sistemes Android i IOS que la Fundació Lluita contra la SIDA va posar en marxa per fer arribar aquesta temàtica al públic en general. Enllaço també l'Entrada d'aquest mateix bloc, "Lluita contra les malalties: el VIH" de 5 de maig de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.