dimarts, 29 de novembre del 2016

Podran... però no ho fan. Dret o opció?

Recordo diversos moments en que per motius laborals o de contractació de serveis he hagut de singar algun document sí o sí, de forma ràpida i gairebé sense tenir temps de pensar. En diversos contractes laborals que m'ha tocat signar, en diversos espais del document només posava "Segons Conveni". La primera vegada no vaig ser capaç de preguntar. La darrera, la resposta que se'm va donar va ser "busca el conveni que jo no el tinc".  

Això ve al cas revisant les informacions i les imatges de la presa de possessió del president Rajoy i dels seus ministres davant del rei Felip. Llegeixo a la premsa que "Como ocurría con Juan Carlos I, el acto tendrá lugar en el Palacio de la Zarzuela. Las diferencias, sin embargo, serán varias. En primer lugar, que ahora los ministros y el presidente tienen la opción de decidir si quieren jurar o prometer su cargo teniendo en la mesa con el ejemplar de la Constitución también una Biblia y un crucifijo. Durante el reinado de don Juan Carlos, los elementos religiosos estaban siempre incluidos en el protocolo del acto que organizaba la Casa del Rey. Pese a algunas críticas por la presencia de la Biblia y el crucifijo siendo España un Estado aconfesional, no hubo ningún cambio. Sin embargo, en la etapa de Felipe VI la casa real ha entendido que para respetar la libertad religiosa que quienes juran o prometen su cargo ante el rey, debe dar la opción a elegir. De esta forma, Mariano Rajoy este lunes y los ministros que elija el viernes podrán indicar en Zarzuela si quieren leer la fórmula de jura o promesa de su cargo bien sólo con la Constitución, sin elementos religiosos en la mesa, o bien con el crucifijo.".

Veure l'àlbum de fotografies
La nova monarquia dóna l'opció d'escollir si jurar o prometre i també si davant o no de signes religiosos. I així és com, el dia en qüestió, cap dels protagonistes va decidir acollir-se a aquesta opció. Us imagineu haver de posar i treure la Biblia i el crucifix en mig de l'acte solemne, com si d'una obra de teatre es tractés, amb l'utillatge? Queda una mica malament demanar-ho. Creieu que ho faria un ministre que jura el càrrec per primer cop? Cal tenir molt valor.

Optar per jurar o prometre és més senzill de gestionar i així és com van decidir fer-ho les senyores Santamaria i Cospedal, només prometr; la resta van fer servir la fórmula del jurament. I un detall que s'escapa si no es miren les fotografies (enllaç a l'album) de forma acurada són la disposició de les mans. Us convido a fer-ho. Quins són els ministres que posen les seves mans a la Bíblia i a la Constitució? Quins només a la Bíblia? Quin només a la Constitució? 

Novament són Santamaria i Cospedal les que disposen només la seva mà dreta sobre la Constitució. No sorprèn massa, és una forma coherent amb la formula de la promesa. En canvi sorprèn, i molt, l'opció dels ministres Montoro, de Guindos i Menéndez, que semblen fer-ho només a sobre de la Bíblia. Increïble en un estat aconfessional. 

Tot i ser una persona creient i catòlic, el que més em sorprèn és que hi siguin presents ambos símbols (Bíblia i crucifix) en aquest acte. Què hi ha de la sensibilitat davant els altres? Algú ha pensat que un nou ministre no es trobi còmode davant aquests 2 símbols però no gosi manifestar-ho? És més, quina imatge estem donant als milions d'espanyols de confessions no cristianes? És el govern una institució que representa només als cristians? Ho és de tots els espanyols, però cal passar pel catolicisme? És el rei qui ha de decidir aquests aspectes, que semblen menors, però tenen una visualització externa enorme? És així com el nou titular de la Corona pretén ser el rei de tots els espanyols? Ara com ara ja s'hi ha tret gairebé al 49% dels catalans en edat de vot, vol fer-ho també amb els d'altres confessions religioses? Crec que cal una reflexió més profunda... o esperar a veure quins nous temps aporta la futura reina Elionor?

Tot dit, i a continuar fent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.