dijous, 31 de gener del 2019

Noces de Les Corts

"També hi fou convidat Jesús
"El tercer dia es van celebrar unes noces a Canà de Galilea. Hi havia la mare de Jesús. També hi fou convidat Jesús, juntament amb els seus deixebles."

A l'Entrada "Sagraments de servei: Matrimoni. A la Bíblia" de data 22 de maig de 2017 ja vaig tractar la temàtica del Matrimoni.

A l'Entrada "Matrimoni, la reflexió continua oberta" de data 18 de setembre de 2018 recollia les impressions de Josep Lligades al respecte.

Una anècdota del passatge és que enfoca la situació més des del punt de vista de Jesús, fent el seu primer miracle en companyia de Maria, que no dels nuvis, protagonistes indiscutibles de tot casament. Només hi apareixen en un moment, millor dit, només hi apareix "el nuvi", i sense parlar, "El cap de servei, doncs, crida el nuvi i li diu: --Tothom serveix primer els millors vins i, quan els convidats han begut molt, serveix els més ordinaris. Però tu has guardat fins ara el vi millor."

Faig una mica d'ironia. Arran d'aquest passatge, la tradició de l'Església pot tenir un problema teològic: potser era un "monocasament", i el nuvi es casava sol (problema unitiu !!!), potser ella no importava prou (problema de misoginia !!!), potser el nuvi era mut (el mal millor, podria semblar), potser en la traducció falta una ese i eren 2 nuvis (pot ser?). 

"Anyway", com diuen els anglesos, faig meves a Les Corts aquestes lletres del salm del recull de David: compromís de 20 anys, consciència clara i decidida.
"El Senyor és el meu pastor:  no em manca res.... Ben cert, tota la vida m'acompanya  en la teva bondat i el teu amor. I viuré anys i més anys a la casa del Senyor. 
Conèixer-se, discernir, caminar,
celebrar i continuar caminant. Gràcies JiS20i+!


Vols llegir el text, Jn 2,1-12?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

dimarts, 29 de gener del 2019

Les filles, com els pebrots del Padrón (3)

Donant continuïtat a l'entrada "Les filles, com els pebrots del Padrón (1)" del passat 9 de gener continuo el repàs del llibre "La educación de los hijos, como los pimientos del Padrón" d'Emilio Pinto, Editorial Gedisa.

Un simple repàs de l'índex m'obre mires a la meva tasca d'educador, per la qual cosa, continuo la llista encetada a l'entrada citada (segueixo en castellà, com està escrit el llibre):
CON LOS HIJOS Y LAS HIJAS 
21. Buscar las cosquillas. Aceptar que se ha ganado "por pesado" es bueno y educativo. La unión de los padres hace más fuerte la educación.
22. Mutismo electivo. El "no me pasa nada" puede ser una forma de querer a los padres. Es un problema que no cuente nada. De pequeños, sólo callan por miedo. A veces es preciso "sacarles" lo que piensan.  
23. Bullying. Hay que ser intolerante con el verdugo (aunque sea tu hijo) y ayudarle con su trastorno. La victima (también si es el hijo de otro) necesita ayuda para superar el dolor, el desprecio y la indignación.
24. Niños sillon. No dar problemas, no explicarlos no significa no tenerlos. Los niños necesitan poder confiar en sus padres y se empieza con lo pequeño.
25. Hijos "verdugos". Acostumbrarse a vivir situaciones de maltrato no lleva a nada bueno. La única solución: la denuncia e ingreso en un cento.
Continuará...
Fills, alumnes, petites persones en creixement,
Com ho veus?

diumenge, 27 de gener del 2019

Centre LGTBI de Barcelona

Dissabte 20 de gener de 2019 a la llum del dia, acte d'inauguració

Dissabte 27 de gener de 2019 de matinada, atac violent


Comunicat conjunt de l’Ajuntament de Barcelona i la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya en relació a l’atac feixista i LGTBIfòbic al Centre LGTBI de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona i la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya condemnen l’atac feixista i LGTBIfòbic patit per les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona, una setmana després de la seva inauguració.
Segons un testimoni ocular, al voltant de les quatre de la matinada, un grup de persones han trencat els vidres de l’entrada principal del Centre, i han fet diverses pintades amenaçadores de contingut feixista i LGTBIfòbic.
Al lloc dels fets s’ha desplaçat, a primera hora del matí, una patrulla de la Guàrdia Urbana, responsables de l’Ajuntament i de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, així com una dotació de Bombers per avaluar els danys, retirar els vidres trencats i establir un perímetre de seguretat. L’Ajuntament presentarà denúncia davant la Fiscalia de Delictes d’Odi. Els fets, actualment, s’estan investigant.
Com a mostra de rebuig pels fets ocorreguts i per evidenciar el compromís de la ciutadania de Barcelona amb els drets de les persones LGTBI, la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament, ha convocat demà, dilluns 28 de gener, a les 18.30 h, una concentració davant les portes del Centre LGTBI.
L’Ajuntament i la Plataforma, com a responsable de la gestió cívica del Centre, volen refermar el seu compromís amb la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI, i la voluntat de seguir treballant conjuntament per fer d’aquest nou equipament municipal l’espai de referència sobre diversitat sexual i de gènere a Barcelona.

diumenge, 20 de gener del 2019

Baptisme, re-re-re-nova vida?

"Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu
"Llavors Jesús vingué de Galilea i es va presentar a Joan, vora el Jordà, a fer-se batejar per ell. Però Joan s'hi oposava, dient: --Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu, i tu véns a mi! Jesús li respongué: --Deixa'm fer, ara. Convé que complim d'aquesta manera tot el que Déu vol. Aleshores Joan el deixà fer. "

A l'Entrada "Sagraments d'iniciació: Baptisme. A la Bíblia" de data 22 d'octubre de 2016 ja vaig tractar la temàtica del Baptisme, a partir de les quatre versions dels diferents evangeli. 

En aquesta d'avui torno a partir de la versió de Mateu. Jesús al llarg de la seva vida va fer diversos salts i no em refereixo pas als de longitud. En aquest passatge el veiem apropar-se a Joan el Baptista per demanar-li ser batejat. Parem-nos a pensar... què ens està dient aquesta demanda? Per què la faria? Què buscava? Potser estava desencantat d'algun aspecte de la seva pròpia religió, la jueva?

El text paral·lel de l'Evangeli de Lluc comença "Tot el poble es feia batejar, i Jesús també fou batejat", aspecte aquest que no és del tot cert, no més que una expressió discursiva. En aquella època hi havia molts mestres que acollien seguidors formant petites comunitats itinerants, però ni la situació era generalitzada, ni Joan Baptista aplegava a tothom.  

Jesús va néixer i es va desenvolupar com a jueu. Jesús va demanar ser batejat per Joan, i posteriorment ell mateix es convertí en un nou mestre aplegant un munt de gent que el seguia. Finalment, ja mort, el fet de la ressurrecció va fer que els seus seguidors sortissin del set tancament i por cap a tots els llocs del mon conegut, promovent una nova religió. De la mateixa manera, el baptisme cristià, teològicament és l'accés a una nova vida. 

Agnes Gonxha Bojaxhiu, més coneguda com a Teresa de Calcuta, va ser religiosa de Loreto però posteriorment, buscant un millor servei als desvalguts va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat. Altres religiosos i religioses van donar passes similars en discernir que la seva estructura actual no era la que calia.... 

Aturar-se, alentir-se,
pot anar bé per ressorgir més fortament


Vols llegir el text, Mt 3, 13-17?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

dissabte, 19 de gener del 2019

TFG: Alliberament de la persona, 6

Aquesta entrada d'avui dóna continuïtat a la de 15 de desembre passat amb el títol "TFG: Alliberament de la persona, 1" i següents sota el mateix títol. 

Totes elles estan en castellà en ser el treball de final de grau de Ciències Religioses presentat a la Facultat de Teologia de Granada.

El índice del trabajo es el siguiente:

Dedicatoria  
Introducción
1. El don de Dios que es el mundo
2. El don de Dios que es la persona
3. Revelación de Dios en la historia
4. El don y el misterio que es la Iglesia
5. Cadenas a las personas
6. La verdad liberadora de Jesucristo
Bibliografía


La entrada de hoy (enlace) corresponde al apartado 5. Cadenas a las personas.
“En la civilización del capitalismo salvaje, el derecho de propiedad es más importante que el derecho a la vida.” (Eduardo Galeano)
“El hombre Marlboro” (campaña publicitaria de Philip Morris, 1949)
“Yo soy aquel negrito del África tropical” (anuncio publicitario, Cola Cao, 1955) 
“Es lógico que el muchacho rechace la paternidad y te abandone. Hay que aceptarlo sin traumas ni histerismos.” (respuesta de Elena Francis, 1977 aprox.)
“Just do it” (eslogan de Nike, ropa y zapatillas deportivas, 1988)
“Mi marido me pega, lo normal” (chiste del dúo humorístico Martes y Trece, 1991)
“El efecto AXE” (eslogan de Unilever, para su desodorante masculino, 1999)
 “No se puede solucionar este flagelo [el SIDA] distribuyendo preservativos; al contrario, aumentan el problema”  (entrevista Benedicto XIV, 2009)
“Brunéi impone la muerte por lapidación para gais y adúlteros. El sultanato sigue implantando la sharía pese a las críticas internacionales” (noticia, abril 2019)

divendres, 18 de gener del 2019

Les filles, com els pebrots del Padrón (2)

Donant continuïtat a l'entrada "Les filles, com els pebrots del Padrón (1)" del passat 9 de gener continuo el repàs del llibre "La educación de los hijos, como los pimientos del Padrón" d'Emilio Pinto, Editorial Gedisa.

Un simple repàs de l'índex m'obre mires a la meva tasca d'educador, per la qual cosa, continuo la llista encetada a l'entrada citada (segueixo en castellà, com està escrit el llibre):
CON LOS HIJOS Y LAS HIJAS 
11. Estima para la autoestima. Necesitan la estima de los padres para, de mayores, tener su propia autoestima. Confianza y reconocimiento.
12. Derecho a la tristeza y el enfado. El enfado y la tristeza forman parte de la vida. Enesñarle a aprender a sufrir.
13. Fracaso escolar. Exigir a cada uno sabiendo sus talentos. Ayudar es promover que encuentre la solución, no hacérselo.
14. ¡Esto está malo! Hay que enseñar a comer un poco de todo. A valorar la comida, por quien no la tiene. El momento de la comida es aprovechabla para hablar, sentir, reir, reflexionar de forma conjunta. 
15. La ropa. La ropa no es un lujo, tampoco una comparativa con los otros, es algo utilitario. Hay que saber hacer vestir cada estilo en cada momento y lugar.
16. La paga. Se paga lo extraordinario, no lo obligatorio. La semanada (buena medida temporal) debe ser razonable, no excesiva y hacer fomentar el ahorro.
 17. El premio inmediato. Premiar (con medida) puede ser educativo. No siempre ha de ser un premio material. 
18- ...Y el castigo negociado. Los castigos siempre justos y reparadores se tienen que cumplir. ¿qué castigo mereces? puede ser una buena pregunta.
19- ¡Cuidado con las pantallas! Menos tele, tablet, móvil y más parchís.
20- Síndrome del buho. Dejar claros los límites. Si se es mayor para... (derechos) se es también para.... (deberes).
Continuará...
Fills, alumnes, petites persones en creixement,
Com ho veus?

dissabte, 12 de gener del 2019

TFG: Alliberament de la persona, 5

Aquesta entrada d'avui dóna continuïtat a la de 15 de desembre passat amb el títol "TFG: Alliberament de la persona, 1" i següents sota el mateix títol. 

Totes elles estan en castellà en ser el treball de final de grau de Ciències Religioses presentat a la Facultat de Teologia de Granada.

El índice del trabajo es el siguiente:

Dedicatoria  
Introducción
1. El don de Dios que es el mundo
2. El don de Dios que es la persona
3. Revelación de Dios en la historia
4. El don y el misterio que es la Iglesia
5. Cadenas a las personas
6. La verdad liberadora de Jesucristo
Bibliografía


La entrada de hoy (enlace) corresponde al apartado 4. El don y el misterio que es la Iglesia.
¡Gente de la Escritura! ¡No exageréis en vuestra religión! ¡No digáis de Dios sino la verdad: Que el Ungido, Jesús, hijo de María, es solamente el enviado de Dios y Su Palabra, que Él ha comunicado a María, y un espíritu que procede de Él! ¡Creed, pues, en Dios y en Sus enviados! ¡No digáis ‘Tres'! ¡Basta ya, será mejor para vosotros! Dios es sólo un Dios Uno. ¡Gloria a Él! Tener un hijo... Suyo es lo que está en los cielos y en la tierra... ¡Dios basta como protector! (Corán 4,171)

dijous, 10 de gener del 2019

Aquests han estat els nostres Nadals!

"que vol dir «Déu amb nosaltres»"
"Tot això va succeir perquè es complís allò que el Senyor havia anunciat pel profeta: La verge concebrà i tindrà un fill, i li posaran el nom d'Emmanuel , que vol dir «Déu amb nosaltres»."

El passat dia 24 editava l'Entrada "Nadal 2018: Aquest és el nostre Nadal". i el dia 26 aquesta altra "Oriol Junqueras: Aquest és el seu Nadal". Continuo avui amb aquesta nova dedicada als nostres nadals, 

Aquest ha estat el Nadal vist des de la visió de múltiples persones i entitats.
Anar a les fotografies
Aquell va ser el seu Nadal, 
Aquest és el nostre Nadal


Vols llegir el text, Mt 1,18-25?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

dissabte, 5 de gener del 2019

TFG: Alliberament de la persona, 4

Aquesta entrada d'avui dóna continuïtat a la de 15 de desembre passat amb el títol "TFG: Alliberament de la persona, 1" i següents sota el mateix títol. 

Totes elles estan en castellà en ser el treball de final de grau de Ciències Religioses presentat a la Facultat de Teologia de Granada.

El índice del trabajo es el siguiente:

Dedicatoria  
Introducción
1. El don de Dios que es el mundo
2. El don de Dios que es la persona
3. Revelación de Dios en la historia
4. El don y el misterio que es la Iglesia
5. Cadenas a las personas
6. La verdad liberadora de Jesucristo
Bibliografía


La entrada de hoy (enlace) corresponde al apartado 3. Revelación de Dios en la historia.
Aquel que es la Palabra se hizo hombre y vivió entre nosotros lleno de amor y de verdad. Y hemos visto su gloria, la gloria que como Hijo único recibió del Padre… De sus grandes riquezas, todos hemos recibido bendición tras bendición. Porque la ley fue dada por medio de Moisés, pero el amor y la verdad se han hecho realidad por medio de Jesucristo. Nadie ha visto jamás a Dios; el Hijo único, que es Dios y que vive en íntima comunión con el Padre, nos lo ha dado a conocer. (Jn 1,14.16-18).

dijous, 3 de gener del 2019

Lay Cha (Pare Nostre)

"Ell els digué
"Una vegada, Jesús pregava en un cert indret. Quan hagué acabat, un dels deixebles li digué: --Senyor, ensenya'ns a pregar, tal com Joan en va ensenyar als seus deixebles. Ell els digué:"

Canvi de paradigma. Castellà, català, anglès, guaraní, francès i ara... vietnamita. 
Lạy Cha chúng con ở trên trời,  
Chúng con nguyện danh Cha cả sáng, nước
Cha trị đến
Ý cha thể hiện dưới đất cũng như trên trời
Xin Cha cho chúng con lương thực hằng ngày và tha nợ chúng con
Như chúng con cũng tha kẻ có nợ chúng con.
Xin chớ để chúng con sa chước cám dỗ,
Nhưng cứu chúng con khỏi sự dữ. 
Amen
A l'Entrada "Jesús i la trobada amb Déu" de data 2 d'octubre de 2017 ja vaig tractar aquesta temàtica des de la versió de l'evangeli de Lluc. Res més a dir. En aquest període aquest Bloc sembla alentir-se, però no el cap, el pensament del seu autor. Properament agafarem velocitat novament. 

Aturar-se, alentir-se,
pot anar bé per ressorgir més fortament


Vols llegir el text, Lc 11, 1-13?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

dimarts, 1 de gener del 2019

En començar el 2019: un desig

Un desig en forma d'imatge. Que cadascú trobi la seva pròpia llibertat,

En consonància amb la situació actual que sembla que albira el nou any, però també en consonància amb tota la feina reflexiva que he estat desenvolupant al voltant del meu treball de Final de Grau de Ciències Religioses "La veritat que ens fa lliures" (Jn 8,32).

Pots cercar el treball al que faig referència a partir de l'Entrada "TFG: Alliberament de la persona, 1" de data 15 de desembre passat, i següents.