diumenge, 3 de novembre del 2019

El cost d'amagar...

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"and must live alone"
"If you ever have leprosy, you must tear your clothes, leave your hair uncombed, cover the lower part of your face, and go around shouting, “I'm unclean! I'm unclean!” As long as you have the disease, you are unclean and must live alone outside the camp."

El llibre de Levític recull una sèrie de preceptes a complir davant de la lepra i altres malalties de la pell que es donaven de forma generalitzada en el Israel del s.I. El que es pot veure és que els malalts eren tractats com a apestats i obligats a viure exclosos de la societat. Potser en aquella època no hi havia una altra manera d'actuar per evitar el contagi.  

Llegeixo en un mail que m'arriba de la Fundació Pasqual Maragall (enllaç) amb el títol "Els costos ocults de l’Alzheimer". Diu així: 
Entre 27.000 i 37.000 euros anuals. Segons els últims informes, aquest és el cost anual d’assistir un pacient diagnosticat d’Alzheimer. Però aquestes xifres estan equivocades, i avui volem que sàpigues el perquè.
Aquestes estimacions únicament tenen en compte els costos directes (aquells que inclouen l’atenció mèdica) i els indirectes (les cures per part dels familiars). No obstant això, la veritat és que l’impacte socioeconòmic de l’Alzheimer és molt més gran, els costos “ocults” són enormes, i gràcies a estudis com aquest, seguim denunciant la situació.
José Luis Molinuevo, el nostre director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, ha publicat com a coautor un informe internacional sobre aquests costos “ocults”. S’hi tracten les conseqüències en la salut dels cuidadors com l’ansietat o la depressió; les dificultats en l’economia familiar (obligats a retallar despeses o desfer-se dels estalvis) i el deteriorament de la qualitat de vida de les persones diagnosticades i els seus cuidadors, per als quals no existeix el rellotge."
Moltes societats encara actuen d'una forma similar davant determinades situaciones u/o malalties. Fins fa poques dècades s'amagava a familiars i veïns el fet de tenir un familiar amb disminució física o psíquica; és encara freqüent, tot i que cada cop menys en determinats ambients, el cas de famílies que amaguen tenir un fill o filla homosexual... El cost econòmic però també social, ètics, familiar... que té d'amagar determinades situacions!!! Tant difícil és acceptar com a normal el que la vida ens porta? Tant difícil no jutjar? Tan difícil, estimar?

Tan difícil, estimar? 

Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text del Levític Lv 13,1-59?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.