diumenge, 24 de novembre del 2019

Jesús i el Temple (Francesc i el Vaticà?)

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"Jesus kept on teaching"
"Each day, Jesus kept on teaching in the temple. So the chief priests, the teachers of the Law of Moses, and some other important people tried to have him killed"

El text que he escollit avui és més conegut pels seus versets anteriors, aquells que expliquen com Jesús va entrar en el temple de Jerusalem i va fer fora els venedors amb aquelles paraules, "El meu temple serà casa d'oració, però vosaltres n'heu fet una cova de lladres." (v. 46). 

Però de forma premeditada he volgut desenvolupar aquest número 47, "Cada dia ensenyava en el temple. Els grans sacerdots, els mestres de la Llei i els principals del poble buscaven de fer-lo morir",  i això en dues fases:

"Cada dia ensenyava en el temple"
Es diu que el pontificat de Joan Pau II va ser aquell que va obrir l'Església Universal a tot el món, a partir dels seus més de 100 viatges fora d'Itàlia. I és una evidència que amb Francesc el Vaticà ha entrat de ple en l'ús de les noves tecnologies (web, Instagram, Youtube, etc... ). I una de les aportacions ben interessants d'aquest pontificat que podem trobar a diari són les homilies de les misses a la casa de Santa Marta (enllaç).

És a dir, que tenim un pontífex, per als creients el vicari de Crist, però també un rei absolut d'un estat nacional, un líder mundial... que a diari fa una homilia en base a passatges bíblics i a la pregària amb Ell. 

Qualsevol pot estar més o menys d'acord o en desacord amb les seves paraules, però el que no es pot negar és que el papa Francesc pensa i prega allò que diu (tot i que també es nota quan improvisa, per exemple davant les preguntes dels periodistes als avions). Què mou a Francesc? Em sembla que la fidelitat al Déu Jesucrist.

"Els grans sacerdots, els mestres de la Llei i els principals del poble buscaven de fer-lo morir"
En una entrevista del 6 de novembre al mitjà LifeSiteNews l'arquebisbe Carlo Maria Viganò ha denunciat el següent: “The abomination of idolatrous rites has entered the sanctuary of God and has given rise to a new form of apostasy whose seeds, which have been active for a long time, are growing with renewed vigor and effectiveness.” i segueix... According to the tradition of the Church, the Church of Santa Maria in Traspontina and St. Peter’s Basilica must be re-consecrated in light of the appalling idolatrous profanations that have been committed in them(veure notícia sencera al web). 


El bisbe Vigano lidera de fa temps una ofensiva contra el papa Francesc. Ara a partir del Sínode de l'Amazònia. Inculturació, acollida, fraternitat, atenció als signes dels temps... semblen no dir-li res.   

La gestió dels recursos propis és una necessitat de supervivència, no només humana si no de tot tipus de vida: animals, vegetal, microscòpica... La gestió dels recursos comuns és una necessitat imperiosa de la vida en comú (família, clan, grup, país, religió...) i al voltant de la vida comunitària es dóna sempre l'anomenada "eròtica del poder"Què mou al bisbe Vigano?

I tot això en la referència d'aquest diumenge que és el final de l'any litúrgic amb la festivitat cristiana de Crist Rei. Com és el nostre Crist? Servidor o rei? I si el considerem com un rei, de quina classe? Com els que estem acostumats o rei de l'univers, rei de la vida, rei del renéixer? rei de les persones?  

Què et mou a tu? 

Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text de l'Evangeli Lc 19,45-48?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.