dissabte, 6 de juny del 2015

Diada de Sant Marcel·lí 2015

Avui els Maristes d'arreu estem de festa. Recordem la mort terrenal de Sant Marcel·lí Champagnat el 6 de juny de 1840. Repasso algunes dades importants de la seva biografia.

Champagnat va néixer a la petita població de Marlhes, a prop de Lyó, dins d’una típica família treballadora, nombrosa, senzilla i cristiana. Per tant, el seu destí  hagués estat viure de camperol. Però, tot i els seus dèficits acadèmics, entrà en el seminari es va fer sacerdot i un cop com a coadjutor a La Vallà, veient les greus deficiències acadèmiques i pastorals, decidí crear la congregació dels “Petits Germans de Maria” de la qual nosaltres rebem herència i som ara actors principals.

Coneixem prou bé algunes de les seves experiències: quan de nen no va voler tornar a escola després d’una dura experiència, la feina de pastor, la profunda professió a Maria, la crida del jove Montagne, quan es va perdre a la neu...  Aquestes són algunes dades de la seva època de formació:
  • El 1804, quan ell té 15 anys, un sacerdot en busca de vocacions que passa pel poble li diu “Fill meu, has d’estudiar llatí i fer-te sacerdot; Déu així ho vol”. Com ja sabem, Marcel·lí respon que sí. El que no és tan conegut és que un cunyat seu, el mestre Arnaud afirma rotundament que Marcel·lí no és apte pels estudis. 
  • Entra al seminari menor de Verrières el 1805 amb 17 anys. Ha de seure i treballar amb altres seminaristes de menor edat, tot i el seu 1’79 m d’altura! Aquell curs fracassa com estudiant i el director li recomana que abandoni. 
  • Tot i aquesta segona recomanació d’abandonament, ell decideix continuar lluitant i, el 1816, amb 27 anys i després de 10 d’estricta formació és ordenat sacerdot. El seu somni.
  • tot just un dia després de l’ordenació, en el santuari de Nostra Senyor de Fourvièr 12 11 sacerdots joves com ell prometen promoure la Societat de Maria, com ja portaven ideant els últims 2 anys de formació. Marcel·lí es dedicaria a la branca dels germans.
I aquestes algunes dels seus primers temps de missió apostòlica:
  • Un cop ordenat, comença la tasca com a coadjutor en el poblet de la Valla-en-Gier. En poques setmanes revoluciona la parròquia: predica, visita els malalts, fa catequesi infantil, instaura la celebració del mes de Maria, afavoreix la lectura, lluita pel descans dominical, també contra les borratxeres i altres mals hàbits d’aquella època com els balls.
  • El 2 de gener de 1817 Marcel·lí crea la primera comunitat amb els germans Luís i Juan Maria. Aquests germans tenien només 15 i 22 anys. Aquell primer any serien només 2, ja que Marcel·lí no vivia amb ells.
  • Durant el 1918 ingressen 3 altres germans (tots menors de 25 anys) i el novembre de 1918, passat 1 any i mig de formació, funden les 2 primeres escoles: les de Marlhes i La Valla. A partir d’aquell moment, el creixement seria ja impossible de parar.
Finalment, l’any 1839, amb greus problemes de salut, Marcel·lí és substituït som a Superior pel germà Francesc. Pocs mesos després aniria a la casa del Pare. En aquell moment la congregació ja tenia 48 escoles, 280 germans i més de 7000 alumnes per tota França.

Per a la reflexió...
  • Has descobert quelcom nou en la vida de Marcel·lí? 
  • Hi ha quelcom que t’hagi cridat l’atenció? Per què ha estat així?
  • En aquestes línies es posa de manifest la joventut dels protagonistes dels inicis de l’Institut. Avui en dia tenim cor jove els que liderem aquesta història?
  • Què en pots treure de profit per a la teva persona i per a la teva vida?

Camí del bi centenari, l'Institut ha titulat aquest curs escolar 2014-15 que està a punt d'acabar com a Any Montagne (veure Entrada). S'ha volgut aprofundir i rememorar la trobada amb el jove Jean Baptiste, fet que va fer vessar el got de la intuïció de Marcel·lí en que calia fer quelcom per la missió del Regne de Déu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.