dilluns, 22 de juny del 2015

Família i societat, família i Església

"els qui escolten la paraula de Déu i la compleixen"
"La mare i els germans de Jesús van arribar on ell era, però hi havia tanta gent que no se li podien acostar. Algú li va dir: --La teva mare i els teus germans són aquí fora, que et volen veure.
Ell els respongué: --La meva mare i els meus germans són els qui escolten la paraula de Déu i la compleixen."

  • Aquest text de l'Evangeli de Lluc es troba inclòs dins els capítols que ens presenten l'activitat de Jesús per la seva Galilea natal (cfr. Lc 4,14-9,50) abans de dirigir-se cap a Jerusalem. És un text llarg que té grans paral·lelismes amb l'Evangeli de Marc.
  • I vull enllaçar aquest passatge amb la celebració a nivell mundial, el proper dia 28 de juny del dia de l'Orgull. Una de les batalles amb les que han de lluitar les persones lesbianes i gais, però també les transexuals i transgèneres és la visió que d'elles en té la societat. També la lluita contra els estereotips, si són bones, tenen dret a una vida normalitzada en societat o si millor han de viure d'amagat, si són capaces de construir una família i una societat justa...
  • Buscant per la Xarxa he trobat aquests vídeos de dues grans empreses multinacionals que fan èmfasi en la diversitat de famílies d'avui en dia i ajuden a normalitzar determinades situacions.















Publicitat de Coca Cola
Publicitat de Pozuelo (Costa Rica) 
  • Deixant de banda que ambdós són missatges publicitaris i que el seu primer interès és cridar l'atenció del públic per tal de vendre els seus productes, vull elogiar la fina sensibilitat amb la que tracten el tema de la diversitat de famílies.  
  • En canvi em sap greu quan veig la diferent forma d'actuar que durant segles, també de vegades avui en dia, ha tingut l'Església. En primer terme part de la jerarquia, però també gran part dels cristians de base. Em sap greu per què considero l'Església part de la meva família. A Déu gràcies, el papa Francesc està donant també noves pistes al respecte. Prego per a que es trobin dins l'Església poble de Déu camins de normalització tal i com ja va fent la societat.
  • Formant part de la Família Marista no vull deixar d'esmentar l'article 76 del document "Entorn a la Mateixa Taula" el qual, inclòs a l'apartat "La vida compartida, esperit de família", remarca que "Reconeixem que hi ha noves formes de família entre nosaltres. Els laics maristes, siguin quines siguin les circumstàncies, volem viure-les com una llar cristiana, on l’amor i la comprensió siguin el centre de les relacions.".   
  • Algú podria afirmar en contra, que Jesús va néixer en una família "normal" formada per un home i una dona. Davant d'això, cal afirmar que aquesta és una dada certa. El Déu Fill es va encarnar com a home en un lloc i en un moment històric donat. No ha estat fins fa poques dècades que s'ha iniciat aquest gran canvi cultural i de model social que dóna cabuda a moltes formes de relacionar-se i de viure l'amor de la relació humana. Cosa que no feien els models anteriors, en els quals es castigava i apartava a tot aquell que fos diferent.
  • Però també vull remarcar que Jesús, ja d'adult, trenca esquemes amb una nova visió de la família: la seva família està formada per tothom que fa la voluntat de Déu, és a dir, qui viu per un món d'amor. 

     
    Vols llegir el text de l'Evangeli, Lc 8, 19-21?


    - En català, anar-hi.     

    - En castellà, anar-hi.


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
    Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.