dimecres, 27 d’abril de 2016

Mare de Déu de Montserrat, 2016

Recullo en el dia d'avui la pregària que el bisbe emèrit Pere Casaldàliga, de la diòcesi de Sao Fèlix de Mato Grosso (Brasil), va dirigir a la Moreneta en la seva visita al monestir.

1. Mare sortosa que heu cregut dòcilment en la Paraula i, amb la vostra Fe, heu fet possible el compliment de la Promesa: renoveu en la puresa de l'Evangeli l'antiga Fe de la nova Catalunya i ajudeu-nos a transformar la nostra Fe malalta en testimoniatge revelador de Vida, tasca política d’Història i signe profètic de la Pàtria final que esperem.
2. Noia de veïnat de Natzaret, dona de Poble, casada amb un treballador, pobra entre els pobres de Jahvè: deslliureu la vostra Catalunya del materialisme consumista i del benestar insolidari; arrenqueu-nos de la neutralitat, impossible en aquest món d'explotats i explotadors, i forceu l'Església catalana a optar, com Jesús, per la convivència i per l'acció a favor dels Pobres de la Terra, que són els únics hereus del Cel.
3. Profetessa de l'Alliberament, trobadora del Magníficat a les muntanyes de la Judea i des de la testa cisellada de Catalunya: manteniu-nos el cap ben arrelat en el seny de casa i net de tota mentida forastera, deslliureu el nostre esperit de tota mena d'esclavatge i de corrupció, i confirmeu-nos com a militants indefectibles de la Causa d'aquell Alliberament total amb que el vostre Fill ens ha alliberat per sempre. 
4. Santuari de la Nova Aliança, ventre matern de l'Eucaristia, Sinaí nostre de Montserrat: reconcilieu-nos amb el Pare, en l'Esperit del Germà Gran, Jesucrist; salveu la unitat de Catalunya per damunt dels partidismes, agermanant en una gran família els catalans de mena i els altres catalans, i feu del nostre Poble, acostumat a la Mar oberta, una comunitat de diàleg i de col·laboració, Espanya endins, Europa enllà i amb vista a totes les terres fins als Pobles menyspreats del Tercer Món. 
5. Filla d'un Poble sotmès a l'Imperi, Mare d'un Fill perseguit i condemnat. Cor de dona i de mare sotraguejat per les sofrences i les expectatives de la vostra gent. Cristiana fidelíssima en el seguiment de Jesús, fins a la prova extrema de la Creu redemptora: ensenyeu-nos la humil fidelitat de cada dia, arran de Poble i portant la Creu, i feu que el treball i el progrés de la feinera Catalunya siguin sempre un servei desinteressat en la construcció del Regne. 
6. Estrella de l'alba de la Pasqua florida, primera testimoni de la Resurrecció, estel de Montserrat que assolella les nostres nits: enfortiu en nosaltres aquella Esperança que,ni en les desventures de la Pàtria ni en les infidelitats de l'Església, mai no es descoratja i mai no s'escandalitza; que sap forjar la vinguda del Temps Nou ací a la Terra i ultrapassa, amb el vostre Fill ressuscitat, les fosques de la Mort, cap a la Vida plena. 
7. Maria de Pentecosta, penyal acaronat pel Vent de l'Esperit, Cenacle de la pregaria i de la cultura de Catalunya: torneu-nos oberts tothora a l'Esperit; gent d'oració, de reflexió i d'estudi; llevat i foc d'Evangeli enmig del Món d'avui; ecumènicament apassionats per l'Església una que el Crist implorava en el seu testament, constructors, arreu i amb tothom, del Regne de Déu i dels Homes.
Llenguatge una mica arcaic, difícil per a les noves generacions però interessant en el fons. Selecciono jo algunes idees pensant en els catalans cristians:

- ajudeu-nos a transformar la nostra Fe malalta en testimoniatge revelador de Vida,
- deslliureu -nos del materialisme consumista i del benestar insolidari,
- arrenqueu-nos de la neutralitat, impossible en aquest món d'explotats i explotadors,
- forceu l'Església catalana a optar, com Jesús, per la convivència,
- deslliureu el nostre esperit de tota mena d'esclavatge i de corrupció
- salveu la unitat de Catalunya per damunt dels partidismes, agermanant en una gran família els catalans de mena i els altres catalans,
- torneu-nos oberts tothora a l'Esperit; gent d'oració, de reflexió i d'estudi; llevat i foc d'Evangeli enmig del Món d'avui; ecumènicament apassionats per l'Església una.

Què t'inspira a tu la Mare de Déu de Montserrat?
Què escolliries de l'oració de Casaldàliga?