"no pot haver-hi fe sense compromís amb la justícia social"
En Toni, la Laia i en Sergi, una família feliç |
"Aleshores el rei dirà als de la seva dreta: --Veniu, beneïts del meu Pare, rebeu en herència el Regne que ell us tenia preparat des de la creació del món. Perquè tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm.
Llavors els justos li respondran: --Senyor, ¿quan et vam veure afamat, i et donàrem menjar; o que tenies set, i et donàrem beure? ¿Quan et vam veure foraster, i et vam acollir; o que anaves despullat, i et vam vestir? ¿Quan et vam veure malalt o a la presó, i vinguérem a veure't?
El rei els respondrà: --Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu."
- Seguint el tema dels Drets LGTB de les entrades dels darrers dies, escric ara aquesta d'avui, mostrant un altre cas que pot ser un referent, en aquest cas per a les persones que estan en discerniment de la seva sexualitat.
- El text precedent és del capítol 25 de l'evangeli de Mateu, quan Jesús parla als seus sobre el judici final. Aquell moment en el que el Rei vindrà i jutjarà a cadascú segons hagi actuat a la vida amb els altres, "Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu." (cfr. Mt 25,40) i "Us ho asseguro: tot allò que deixàveu de fer a un d'aquests més petits, m'ho negàveu a mi." (cfr. Mt 25,45), el que ens confirma que no es pot seguir Jesús, no es pot tenir fe en el Regne de Déu sense una veritable implicació social, un veritable compromís pels altres.
- I aquest és un text que marcà molt profundament la vida de Toni Comín, actual conseller de sanitat de la Generalitat de Catalunya (des de gener 2016) «perquè no pot haver-hi fe sense compromís amb la justícia social», diu ell. I aquest compromís el viu ell des d'una opció cristiana, nacional independentista i gai. Compromís que ha sabut desenvolupar des de diverses vessants professionals: com a professor de batxillerat als Jesuïtes de Casp, també a l'escola de negocis ESADE, com a membre del centre d'estudis Cristianisme i Justícia (CiJ) i actualment com a conseller de la Generalitat de Catalunya. I també, des de la vessant personal, ho ha fet donant visibilitat a la seva opció sexual i donant una família a la Laia, adoptada el 2012.
- En l'àmbit social i polític la vocació li ve ja de família, família cristiana, el que li va dur a participar del centre CiJ dins del seminari social, des del que ha escrit els quaderns "La igualtat, una fita pendent" (núm.92) i "Autoritat mundial. Per a un lideratge planetari legítim" (núm.134). En política ha estat vinculat a diversos partits polítics d'esquerra, actualment ERC i de la coalició Junts pel Sí. Pensa ell que no podrà haver un bon estar del benestar sense un país lliure.
- Segons el Toni i la seva parella des de 2006, en Sergi, l'adopció de la Laia va ser un projecte conjunt dels dos i amb un clar objectiu social “No es tractava de tenir un fill, sinó de donar-li pares a algú que ja existeix”. El procés va ser llarg i costós, van presentar la sol·licitud el desembre del 2008, i van ser pares el juliol del 2012. La Laia va ser fruit d'una renúncia hospitalària.
- Ja per acabar, simplement recordar les paraules del Papa Francesc a l'avio de tornada de les Jornades Mundials de la joventut de Rio de Janeiro, l'agost de 2013, "Si una persona es gay y busca al Señor y tiene buena voluntad, ¿quién soy yo para juzgarle?".
- Vols conèixer altres casos similars, de parelles de gais que han format una família i són pares compromesos? L'article "Pares gais desmunten tòpics" del diari El Món ens en presenta algunes més.
Com s'encarna socialment la teva fe?
En què noten els que t'envolten, que ets cristià?
En què noten els que t'envolten, que ets cristià?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.