divendres, 14 de setembre del 2018

Autoritat vs poder

"parlava amb autoritat
"Després va baixar a Cafarnaüm, població de Galilea, i els dissabtes hi ensenyava. La gent estava admirada de la seva doctrina, perquè parlava amb autoritat."

Tot i que el text d'avui fa referència a la guarició d'un home que estava posseït per un dimoni, en aquest cas vull centrar-me només en els dos primers versets. "Els dissabtes ensenyava a la sinagoga", per tant, Jesús era una persona versada en la Torà i implicada amb el seu poble. En el judaisme era habitual el comentar en la comunitat les lectures de la setmana.

I el segon, "ensenyava amb autoritat". Però, què vol dir això exactament? Sovint, el detectar que algú ensenya i parla amb poder és més fàcil que detectar que ho fa amb autoritat. El poder que ve d'un càrrec, un títol, un servei... és veu i es viu fàcilment. Saber-ho fer amb autoritat no és tan fàcil. Implica determinades dots de lideratge, de coneixement "dels teus" (súbdits, treballadors, fills, alumnes...), d'acompanyament més que d'obligar... I així sembla que ho feia Jesús. Ho sabem per aquest text però també per l'evangeli de Marc (cfr. Mc 1,21-22), la qual cosa li dona més credibilitat.

A qui atorgues autoritat? 
La tens tu, l'autoritat?


Vols llegir el text, Lc 4,31-37?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.