diumenge, 9 de setembre del 2018

Tradicions com a dons, lleis com a imposicions

"la Llei no és destinada als justos
"Sabem que la Llei és bona si es fa servir com a Llei. És a dir, si comprenem que no és destinada als justos, sinó als malvats i als rebels... a tots els qui s'oposen a la sana doctrina"

Text de la 1a carta de Timoteu. Correspon al moment en el que els primers cristians estan reflexionant sobre els fets de la vida i mort de Jesús el Crist i els utilitzen per a anar desenvolupant la doctrina, l'ética... 

Aquest estiu vaig trobar en un llibre una cita d'un antic muftí de Marsella, teòleg anomenat Soheib Bencheikh, en referència de la Sunna (principal font de dret islàmic després del mateix Alcorà)
"La gran corrupción de la Sunna se produjo cuando se puso por escrito, porque la Sunna es la tradición y toda tradición, desde el momento que se escribe, se convierte en ley y no en costtumbre, Fue fijada por escrito dos siglos y medio después [de la muerte de Mahoma], cosa que hace dudar legalmente de su antenticidad".
De forma similar, Jesús va dir que ell no pretenia abolir la llei si no més bé, dur-la a la plenitud (cfr. Mt 5,17), donant a entendre que la llei per la llei, en ella mateixa no és bona, no és suficient si no duu amb ella una acceptació del cor, aspecte aquest que sí solen tenir les tradicions.

A Catalunya i Espanya vivim anys de tensió, de contraposició de la legitimació de les lleis, de sublimació de la Constitució... alguna cosa hi falta.
La llei ens hi ajuda o ens hi perjudica? 


Vols llegir el text, 1 Ti 1,3-11?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.