dimecres, 6 de juny del 2012

Diada de Sant Marcel·lí 2012


Un dia com avui, 6 de juny, d'ara fa 172 moria als 51 anys, Marcel·lí Champagnat, sacerdot fundador de la  congregació religiosa dels Germans Maristes, FMS.

El 1817, amb només 28 anys, Marcel·lí va fundar una comunitat de germans dedicats als nens i joves més desatesos. Va ser a una petita caseta del poblet de muntanya de la Valla-en-Gier, a prop de Lyó. En aquella primera comunitat hi eren Joan Maria Granjon de 23 anys i Joan Baptista Audras de 15. En aquells moments, dedicaven el seu temps a l'oració, l'estudi i el treball manual, tot preparant-se com a educadors i catequistes.

En pocs mesos, vist a la comarca l'interès i el bon saber fer d'aquesta primera comunitat, se'ls unirien altres joves com Joan Claudi Audras i Gabriel Rivat. La Valla-en-Gier, Marlhes, Bourg-Argental, l'Hermitage... les fundacions es van succeint. L'any 1840, quan Marcel·lí va morir, ja eren 280 germans i 48 escoles arreu de França i també a altres llocs d'Europa i del món.

Avui en dia els Maristes, germans i professors i professores laics, a part de a Catalunya, hi som presents arreu del món a més de 75 països dels cinc continents. Els de Catalunya formem una gran família amb altres maristes de França, Suïssa, Algèria i Hongria.

Comunitats religioses, comunitats laïcals de fe i de vida, centres escolars de tots els nivells d'edat, universitats, editorials, centres socials, hospitals, missions, obres compartides amb les diòcesis i amb altres congregacions... són infinitats de tasques diverses per a una mateixa missió, tal com va animar als seus germans el mateix Marcel·lí: "educar els infants i joves i fer-los conèixer Jesús" des d'un ambient familiar i d'estima mútua.

Marcel·lí en el seu testament espiritual ens ve a dir "tant de bo es pugui dir dels germanets de Maria com dels primes deixebles: mireu com s'estimen". Això avui en dia ens ho apliquem també els educadors maristes i tots aquells als qui el carisma de Champagnat ha enamorat.

Des del 1999, Marcel·lí és Sant de l'Església catòlica, això és, model de vida per a milions de persones que troben una forma de ser, de viure a l'estil de Jesús.

Vols ser tu també, un d'ells?