divendres, 8 de juny del 2012

L'últim rei d'Escòcia


"L'últim rei d'Escòcia" és un film anglès de l'any 2006 del director Kevin Macdonald. És un film basat en fets reals ja que Idi Amin Dada va ser president d'Uganda entre 1971 a 1979 en un règim d'excentricitats i de terror contra tots els que no estaven amb ell. Se'l va arribar a anomenar com el carnisser de Kampala. El 1979 derrotat per un cop d'estat es va exiliar a Líbia i a Aràbia Saudí, on va morir el 2007.

El film va guanyar un Òscar al millor actor per la interpretació de Forest Whitaker en el paper del president Amin. 

Veure un tràiler del film
En el film se'ns presenta la història d'un jove metge escocès acabat de llicenciar (Nicholas Carrigan) el qual, en contra de la voluntat del seu pare que vol que esdevingui metge de família al seu poble, es desplaça a Uganda per a treballar com a voluntari cooperant en el dispensari d'una missió juntament amb el doctor David i la seva dona Sarah. 

Per ironies del destí, tornant un dia d'un míting, es cridat per curar al president del país (Idi Amin) d'una esquinç a la mà, moment a partir del qual la seva vida dóna un gir de 180 graus: de la tranquil·la missió rural a la capital Kampala, d'un petit dispensari a la direcció d'un gran hospital, de les senzilles relacions amb metges i malalts del dispensari a les complicades relacions polítiques de la capital, d'immigrant a més proper assessor del president... Fins que les coses es comencen a complicar, sobre tot quan Nicholas comença una relació amb Kay, la tercera de les esposes de Amin.

Possibles temes de debat:
  • Quins són els meus somnis pel futur?  Què vols ser de gran
  • A què dedicaré la meva vida, de gran? Allò que jo vull és el que volen els meus pares? Importa?
  • Voluntaris i cooperants de les ONG. 
  • La missió de l'Església a països del Sud.
  • Relacions entre el poder i el poble. Riquesa vs pobresa.
  • Actuació de països occidentals en les seves antigues colònies (paper del Sr.Stone de l'ambaixada anglesa)
  • El poder. El cap i els seus súbdits. Prepotència. Col·laboració. Aconsellar o dir-li el que vol sentir.
  • ...

Cal avisar de les dures imatges de la pel·lícula en determinats moments, especialment a partir de la meitat del metratge. A Espanya va ser classificada per a majors de 13 anys, tot i que en d'altres països ho va ser per a més grans de 16.