dilluns, 4 de juny del 2012

Glòria Macià, jove investigadora

Glòria Macià acaba de guanyar un altre premi, en aquest cas sobre un estudi científic al voltant de les lleis de Mendel. Un premi més d'una llarga llista.

Glòria, que encara fa segon de batxillerat a l'IES "Escola Industrial" de Sabadell és una jove de 17 anys es declara una persona "de lletres" que ha triat la formació de ciències empesa per la "curiositat". "No puc deixar de fer-me preguntes i necessito respondre-hi", argumenta.

Glòria amb la seva tutora
Interrogants com els que la van assaltar quan, fa un any, va llegir la notícia sobre uns pares negres que havien tingut una filla blanca, d'ulls blaus i cabells rossos. "Em va cridar molt l'atenció i vaig decidir estudiar el cas", relata.

La investigació la va portar a crear un programa informàtic que projecta l'evolució de qualsevol tret genètic regit per les lleis de Mendel, com el color de pell i dels ulls. La innovació del seu programa, diu, és que "és un model basat en l'individu" i no en grups massius de població com es feia fins ara. "De vegades per trobar la solució a un problema cal donar-hi un nou enfocament més senzill", conclou la Glòria.

Però encara ha extret un altre aprenentatge del seu projecte, i és la necessària interdisciplinarietat del científic. Ella mateixa va haver d'aprendre programació informàtica per poder trobar resposta als seus dubtes sobre genètica. "Hi ha gent que en sap moltíssim d'un àmbit, però no troba la solució que busca perquè no en sap res d'un altre", assenyala, i critica l'excés d'especialització formativa actual. Potser perquè a ella li agrada tant la biologia com l'economia, la literatura i fins i tot la publicitat, opina que "hi ha massa tendència a classificar". "I la gent no és blanc o negra, té molts colors", diu. I aquest cop no es refereix a la transmissió genètica.


Extracte del Telenotícies Migdia de TV3 del 31/05/2012