dissabte, 10 de setembre del 2016

11 de setembre, del xoc de trens?

Un 11 de setembre més després...
...dels més de dos mil que ens han precedit després de Crist, inici de la nostra era,
...des d'aquella llunyana derrota del 1714, inici d'una relació dominadora,
...d'aquella manifestació inèdita post franquista del 1976, inici d'un temps democràtic, 
...de la manifestació «Som una nació. Nosaltres decidim» del 10 de juliol de 2010, inici real de l'actual problema democràcia vs legalitat 

Amb el nom d’Onze de Setembre designem la rendició de Barcelona que s’esdevingué l’11 de setembre de 1714, després del setge de catorze mesos de durada a què fou sotmesa la ciutat per l’exèrcit Borbònic de Felip V de Castella, a la fi de la guerra de Successió.


La guerra de Successió fou un conflicte bèl·lic (1702-1714) originat per la qüestió successòria a la corona hispànica que afectà la totalitat dels estats europeus. Tots els països de la corona catalanoaragonesa prengueren les armes a favor del rei arxiduc Carles d’Àustria.

El juny de 1713, arran de la signatura del conveni de l’Hospitalet, que seguia els pactes acordats dos mesos abans pel tractat d’Utrecht, les tropes aliades abandonaren Catalunya. La Junta General de Braços (o Parlament) optà aleshores per la resistència i declarà la guerra a ultrança. L’11 de setembre les tropes de Felip van ocupar Barcelona. La repressió política seguí immediatament la fi de la guerra, malgrat els termes de les capitulacions pactades (Barcelona, Cardona, Mallorca) i les constitucions catalanes foren abolides pels decrets de Nova Planta (1716).

Des de la fi del segle XIX la diada fou commemorada a Barcelona amb ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. El 1886 hom pot esmentar la celebració del primer funeral a Santa Maria del Mar, al costat del Fossar de les Moreres, on eren enterrats els antics defensors de la ciutat.

La celebració anà acompanyada de manifestacions reivindicatives, que sovint foren reprimides per les autoritats governatives i totalment prohibides pel franquisme. El 1976 fou novament permesa la celebració pública del fet en un míting a Sant Boi de Llobregat.

Material extret de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, www.enciclopedia.cat/11-setembre-2016


11 de setembre de 2016...
... del xoc de trens?
... últim de la comunitat autònoma espanyola de Catalunya?
... d'inici del somni col·lectiu de gairebé la meitat de la població?
... abans dels tancs per Barcelona?
... un més d'altres que vindran amb similar situació?
... de decidir-se per democràcia o legalitat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.