dimarts, 27 de setembre del 2016

Què diu la gent? Què dius tu?


Aques estiu m'ha tocat passar per l'oftalmòleg i començo a fer servir ulleres per llegir d'aprop. Per un altre costat, alguna persona m'ha manifestat la seva dificultat en llegir aquest Bloc per la mida de la lletra. Atent a les ncessitats pròpies i dels altres, faig canvi de model. 

"«I vosaltres, qui dieu que sóc?»"
Una vegada que Jesús feia pregària en un lloc apartat, els seus deixebles eren amb Ell. Llavors els preguntà: «Qui diu la gent que sóc jo?». Ells respongueren: «Uns diuen que ets Joan Baptista; d'altres, que ets Elies; d'altres, que ha ressuscitat un dels antics profetes». Ell els preguntà: «I vosaltres, qui dieu que sóc?»

Ens tornem a trobar novament amb un passatge de Lluc que també te els seus paral·lels en els altres dos evangelis sinòptics, Mateu i Marc.
Mt 16,13-15: Una vegada que Jesús feia pregària en un lloc apartat, els seus deixebles eren amb ell. Llavors els preguntà: --Qui diu la gent que sóc jo?
Ells respongueren: --Uns diuen que ets Joan Baptista; d'altres, que ets Elies; d'altres, que ha ressuscitat un dels antics profetes.
Ell els preguntà: --I vosaltres, qui dieu que sóc?
Mc 8, 27-30: Jesús, amb els seus deixebles, se'n va anar als pobles del voltant de Cesarea de Filip, i pel camí els preguntava:--Qui diu la gent que sóc jo? Ells li respongueren:--Uns diuen que ets Joan Baptista; d'altres, Elies; d'altres, algun dels profetes. Llavors els preguntà:--I vosaltres, qui dieu que sóc?
Quan sentim una història de diverses persones és habitual que hi hagi petites diferències en les versions, doncs cadascú remarca algun aspecte diferent, se n'obliden alguns que semblen menors i, fins i tot, algú posa de la seva pròpia collita conscientment o inconscient. Per tant, és interessant també en aquest cas comparar les 3 versions: per Marc era important explicitar el lloc, en canvi pels altres dos evangelistes, era només un lloc apartat, on el grup tenia certa intimitat, fora de la gentada que els seguia de forma habitual. En el què si coincideixen tots tres és en allò fonamental, la pregunta reflexiva que els hi fa: «I vosaltres, qui dieu que sóc?». També és interessant llegir la resposta que li dóna Pere, coincident en tots tres texts.

Les grans preguntes hi són amb la humanitat. Qui som? Què fem? D'on venim? Cap a on anem? De qui som? Per què? Els avenços de la ciència i la tecnologia sembla que van, poc a poc, desentranyant algunes, però el misteri de la vida, de la Vida mai no arribarem a trobar-ho, almenys en la nostra era, crec.

Pels cristians, això sí, hi ha una resposta clara, com diu Pere, "--Tu ets el Messies, el Fill del Déu viu" (Mt 16,16). En això rau la nostra fe i el nostre sentir-nos cristians, això és fills d'aquell que ens va donar la vida, fills de l'amor i germans i germanes dels altres fills seus. Si entenem sanament el que vol dir fill, amor i germans, està clar com ha de ser la nostra vida. A partir d'aquesta, en podem intuir les respostes a les altres preguntes.

I què diu tu, que és Ell?
I què diuen les teves accions?


Vols llegir el text, Lc 9,18-22?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.