divendres, 8 de juny del 2018

De l’escola al compromís social

Dijous 24 de maig, ara fa 15 dies, participava en una nova edició del Te i Simpatia de la Fundació Enllaç (enllaç), animat pel Joan Sebastià Martí i jo mateix. El títol era "De l’escola al compromís social" (enllaç). En aquest cas es tractava de presentar l'escola com el que és, un espai on es barregen el currículum oficial (controlat pels diversos estaments de l'Estat), el currículum institucional (evidentment no és el mateix un IES públic que una escola concertada o religiosa), el currículum amagat que desenvolupen cadascuna de les persones que participen de la vida del centre (mestres, professors, altre personal dels PAS, famílies, comissions i grups vinculats...). 
Els dos exemples varen estar representats, primer per mi mateix (educació no formal des de l'escoltisme, acompanyament de realitats d'Amèrica Llatina i Àfrica des de l'ONG SED (enllaç), educació formal a la secundària i actualment amb entitats com Sostre (enllaçi la mateixa Fundació Enllaç (enllaç). A l'escola a part de les matèries de matemàtiques, ciències, informàtica també ha pogut fer Ciutadania i Valors així com Ètica.

El segon el va portar l'Ada Font, alumna de 2n de batxillerat que ha desenvolupat el seu Treball de Recerca a partir d'una investigació "Transexualitat en Menors d’Edat a Catalunya". La principal motivació de l'elecció d'aquesta temàtica, fer visible una situació que per desconeguda genera respecte i certa por. Va recordar alguns dels temes que es debatien a les classes de Ciutadania i Ètica a 4t d'ESO amb el Sergi. Als seus companys i amics els hi sobtà l'elecció d'aquest tema, quan molts escullen temes més neutres dels àmbits de les ciències o la història. L'Ada, que està a punt de començar els seus estudis de Ciències Polítiques, es va voler arriscar.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.