dimarts, 15 d’octubre del 2019

Fa 400.000 anys, 21 hores, 410 dies

2019-20 Bloc "Chúng ta học"


Veia fa uns dies el primer episodi d'una sèrie documental que de seguida em va atrapar al sofà, "Orbit: Earth's Extraordinary Journey" (enllaç tràiler) de Jonathan Renouf  i la BBC (enllaç). 

A part del coneixement científic que el documental conté entorn els moviments de la Terra i la Lluna, el clima, les marees, els moviments arreu del planeta de l'aire i els mars..., tot molt útil per a una classe de ciències naturals, em va ajudar a relativitzar allò de què "sempre ha esta així", "no es pot canviar", "és etern", "la llei natural"... que tant argumenten els que tenen por al canvi i a la diversitat. 


Els científics han pogut establir a partir de l'estudi dels corals joves i els corals antics en forma de fòssils, que la Terra fa uns 400.000 anys girava més ràpidament, de tal forma que els dies (temps per a completar un gir de 360º de l'eix de rotació) eren de 21 hores i els anys (temps per a completar la translació al voltant del Sol) eren de 410 dies. El nostre planeta està desaccelerant a un ritme de 0'2 mil·lisegons cada segle. Imperceptible per als éssers vius, per a la majoria dels humans però comprovable per aquells que es pregunten, es qüestionen, investiguen...   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.