divendres, 18 d’octubre del 2019

La vida és una merda?

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"try to enjoy each day"
"Nothing on earth is more beautiful than the morning sun. Even if you live to a ripe old age, you should try to enjoy each day, because darkness will come and will last a long time. Nothing makes sense. Be cheerful and enjoy life"

El llibre de Cohèlet (o Eclesiastès, nom amb el què també se'l coneix) és un escrit sapiencial, que parla dels principals temes de la vida des de la visió de l saviesa tradicional del seu temps, una mica com un recull de refranys, podríem dir. Tot i els segles que ens separen del temps que va ser escrit, hi ha una sèrie d'aspectes que no en varien gaire, eren i continuem essent humans. 

Aquest text d'avui, que en les diverses versions el trobem titulat com a "Fruir de la vida durant la joventut"  (en català), "Consejos a los jóvenes" (en castellà) o "Youth and Old Age" (en anglès) és un cant a viure la vida amb alegria, a fruir de les coses belles quan les tenim, ja que sabem que hi haurà moments de patiment, "que recordi també que els dies de tenebra seran molts" (v.8). Remeto també a l'Entrada "Temps per a... i per a..." de data 5 d'octubre de 2018.

Aquests últims dies, tornat d'urgència cap a Catalunya, he pogut viure dos processos, un a l'hospital amb l'acompanyament fins a la mort del meu sogre, Jose, que finalment marxava amb el Pare creador ahir dia 17. Una experiència cansada, tensa, dura, emotiva però que hem pogut compartir i viure en família, cadascú a la seva manera i des de la seva sensibilitat però conjuntament. En algun moment d'aquests dies he sentit l'expressió "la vida és una merda!" que titula aquesta Entrada i jo vull dir que no, la vida és un do de Déu i n'hem de donar gràcies per la vida del meu segon pare, Jose, amb ell he compartit, he perdut al dominó, d'ell he pogut aprendre i, el que és més important, a través d'ell va venir a la vida la persona a la que estimo. Al cel siguis Jose!

El segon procés, encara que des de fora per la situació familiar, el de la post sentència. Jo que pensava que ho viuria des de lluny, des de la nostra casa al Vietnam, doncs l'he viscuda ben a prop, per l'autopista cap a l'hospital m'he creuat amb una de les Marxes per la Llibertat, passejant per la ciutat he vist i olorat les restes de les batalles campals de la nit anterior i, avui, la vaga general. Em sap greu la nova etapa en la que estem entrant, però sóc conscient que hi ha una violència diferent a la que crema contenidors, corre pels carrers... la violència verbal, la que crea divisió, la que se'n burla del que som, la que menysprea la nostra cultura i forma de ser i pensar... Visca Catalunya!


La vida val la pena de ser viscuda! 

Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text de Cohèlet 11,7-10?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.