divendres, 25 d’octubre del 2019

Dones a l'Església (5): Desafiaments

2019-20 Bloc "Chúng ta học"

"Treat her with honor"
"If you are a wife, you must put your husband first. Even if he opposes our message,... If you are a husband... treat her with honor."

Continuo la sèrie d'Entrades dedicades al curs que he estat fent aquestes darreres setmanes sobre les dones a l'Església i ho faig a partit d'aquest text d'una de les cartes de Pere. Tradueixo per un millor enteniment, "Vosaltres, mullers, estigueu sotmeses als vostres marits. Així, fins i tot si alguns refusen de creure en la Paraula, seran guanyats, sense paraules, per la vostra manera de viure," (v.1). Increïble en el nostre moment actual, però manera de pensar habitual en el s. I i també fins no fa gaire. 

Les dones assumeixen la majoria de treballs, de la pobresa i el patiment del món, ja que els models socials dels que venim són models patriarcals desiguals que pressionen i sotmeten a major violència a les dones. En major o menor grau moltes societats estan fent un procés de descobriment de les capacitats femenins, i, a través de l'associació i mobilització des de les perifèries de la cultura, les dones reclamen igualtat de drets i participació en la societat, que sigui elegida en llibertat i no per la imposició de determinats rols o estereotips.

Aquests processos que estan vivint tant dones com homes afecta a totes les dimensions de l'ésser humà, inclosa l'experiència religiosa i la  vivència dins la comunitat cristiana. Per això l'Eglésia es pregunta si les dones són un signe dels temps ¿com podem assumir la seva causa i reconstruir les nostres comunitats per a que aquestes siguin sagrament de salvació?

Més informació sobre desafiaments eclesiològics i pastorals en aquests vídeos, de la ma de la Dra. Silvia Martínez Cano, la qual tinc el gust de conèixer personalment.
  • Iglesia de mujeres y de hombres. Si no, no hay futuro: vídeo
  • Retos eclesiológicos para una Iglesia sinodal: vídeo
  • Retos pastorales para una Iglesia sinodal: vídeo

L'Església de dones i homes!

Aquesta entrada dóna continuïtat a aquesta altra, "Dones a l'Església (1)" de data 20 de setembre passat. El curs en línia "Las mujeres en la Iglesia" en marxa durant aquests mesos de setembre i octubre i ofert per l'Escola de Teologia i Ministeri del Boston College de Brighton, Boston, Massachusetts, en coordinació amb d'altres universitats catòliques, per mandat del propi papa Francesc, pretén reivindicar el paper de les dones en la societat i també a l'Esglèsia.


Durant l'etapa 2019/20 d'aquest Bloc Tunajifunza, ara 2019-20 Bloc "Chúng ta học", hi afegiré també accès a la versió en llengua vietnamita dels passatges de la Bíblia. Un  senzill reconeixement a la terra que ens acull.

Vols llegir el text de la 1a carta de Pere, 1Pe 3,1-7?
- Versió en català, anar-hi
- Versión española, anar-hi
- English version, anar-hi
- Phiên bản tiếng việt, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.