dijous, 12 de març del 2015

A dos anys de Francesc...

El 28 de febrer de 2013 el Papa Benet XVI ens oferia un fet històric: començava el temps de Seu Vacant sense estar mort ni enterrat, simplement havia renunciat.

Aquest vídeo ens fa resumeix les seves últimes hores abans de convertir-se en Papa emèrit, categoria nova i desconeguda. 

Un parell de setmanes més tard, el 13 de març de 2013 l'arquebisbe de la ciutat de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio era escollit en la cinquena votació del conclau com a 266è Papa de l'Església Catòlica. Però a la seva primera al·locució es va presentar com a bisbe de Roma i sense algun dels ornaments habituals. Què voldria dir aquest gest?

És membre de la companyia de Jesús, el primer Papa ni italià ni europeu des del s. VIII, el primer de llengua materna castellana i va voler prendre el nom de Francesc en nom del Sant. 

Algunes característiques d'aquesta figura ja les varem veure aquells primers dies, però aquests 2 anys ens han mostrat moltes altres. Enumero alguns dels gestos, a la llum dels Evangelis, que m'han cridat l'atenció d'aquesta nova figura pública que és Francesc:
  • A les seves primeres paraules des del balcó principal de la basílica de Sant Pere va donar gran importància a la pregària (cfr. Mc 14, 32-42). Llegim si no...
Hermanos y hermanas, buenas tardes... Gracias. Y ante todo, quisiera rezar por nuestro obispo emérito, Benedicto XVI. Recemos por todo el mundo, para que haya una gran fraternidad... Y ahora quisiera dar la bendición, pero antes, antes, os pido un favor: antes que el obispo bendiga al pueblo, os pido que vosotros recéis para el que Señor me bendiga: la oración del pueblo, pidiendo la bendición para su obispo... Muchas gracias por vuestra acogida. Rezad por mí y hasta pronto.... Mañana quisiera ir a rezar a la Virgen, para que proteja a toda Roma. 
  • Dona importància als sagraments i hi participa tot i que no sempre els presideixi: eucaristia diària a la casa de Santa Marta, Exercicis Espirituals a l'estiu, confessió... (cfr. Mc 1, 21-22)
  • Els mitjans de transport que utilitza no són els habituals dels caps d'Estat (cfr. Mc 11,4-11). Diversos moments ha viatjat en autocar amb altres viatgers, el mateix dia de la seva elecció o per desplaçar-se amb la resta de la cúria a fer els Exercicis Espirituals. 
  • Les seves mostres d'estima cap a tothom que se li acosten són moltes: deixa que els infants s'apropin a ell (cfr. Mc 10,13-16), toca i dona caliu als malalts i s'apropa a persones discapacitats (cfr. Mc 1,29-34), comparteix taula amb els treballadors del Vaticà, com un més (cfr. Mc 2,14-16) ...
  • Surt de casa seva i s'hi desplaça, va pels camins (cfr. Mt 10,5-7): no viu tancat als palaus apostòlics, en la visita a la basílica de Santa Maria la Major no va permetre que fos tancada, recolza els immigrants africans i els habitants de l'illa de Lampedusa, ofereix serveis i banys pels sense sostre de Roma, fa atura la comitiva i entra en un suburbi romà...  
  • També s'hi apropa telefònicament o amb discursos a col·lectius habitualment marginats per la societat o per la pròpia Església: mares solteres (trucada a Anna Romano de 6/9/2013), presidiaris (trucada de 23/10/2013) homosexuals (missatge des de l'avió de 29/7/2013),   
  • Ha fet gestos d'apropament i ha posat bases per un possible diàleg amb els altres germans cristians i amb les altres religions: ha pregat amb els jueus al Mur de les Lamentacions, amb els islàmics a la mesquita d'Istambul, va reunir israelians i palestins al Vaticà, ha promogut un acostament entre els EUA i Cuba...
Si vols aprofundir més, la revista Razón y fe dels jesuïtes va publicar juntament amb altres revistes de la Companya una profunda entrevista amb el títol "Cerquem ser una Església que troba camins nous", que li va fer d'Antonio Spadaro, sj.


  • Recorda algunes de les situacions anteriors, i altres, gaudint d'aquestes imatges, enllaç
  • Quins altres gestos de Francesc d'aquests 2 anys t'han cridat l'atenció?
  • Quines paraules i gestos de Jesús hi veus?
  • Quines passes personals has fet tu, en veure les seves?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.