dilluns, 23 de març del 2015

Necessitem referents: Sant Romero d'Amèrica

Era el 24 de març de 1980 a primera hora. Celebrava la missa a la capella de l'hospital de La Divina Providència (dit "el hospitalito") on vivia amb una comunitat de monges i gent amb disminucions diverses, a la colònia Miramonte de San Salvador.


La foto és dramàtica, però crec que val la pena en aquesta època que veiem tants tirotejos a les pel·lícules, adonar-se'n què és realment un assassinat.

Però.... per què es va arribar a aquest assassinat? Qui el va perpetrar? Quins van ser els motius? Quines eren les paraules de Romero que tan mal feien? Un bon exemple és aquest text de l'homilia del diumenge 23 de març, 1 dia abans dels fets:

Yo quisiera hacer un llamamiento, de manera especial, a los hombres del ejército. Y en concreto, a las bases de la Guardia Nacional, de la policía, de los cuarteles... Hermanos, son de nuestro mismo pueblo. Matan a sus mismos hermanos campesinos. Y ante una orden de matar que dé un hombre, debe prevalecer la ley de Dios que dice: "No matar". Ningún soldado está obligado a obedecer una orden contra la Ley de Dios. Una ley inmoral, nadie tiene que cumplirla. Ya es tiempo de que recuperen su conciencia, y que obedezcan antes a su conciencia que a la orden del pecado. La Iglesia, defensora de los derechos de Dios, de la Ley de Dios, de la dignidad humana, de la persona, no puede quedarse callada ante tanta abominación. En nombre de Dios, pues, y en nombre de este sufrido pueblo, cuyos lamentos suben hasta el cielo cada día más tumultuosos, les suplico, les ruego, les ordeno en nombre de Dios: Cese la represión".
(Homilia de diumenge 23 de març de 1980)

Fets de Romero i del país que poden ajudar a comprendre el que va passar:
  • 20/2/1977: eleccions presidencials (denunciades per fraudulentes) guanyades pel general Carlos Humberto Romero, del Partido de Conciliación Nacional, en el poder des del 1962,
  • 22/02/1977: el bisbe Romero pren com a arquebisbe de San Salvador,
  • 27/02/1977: desenes de persones mortes a les manifestacions de la plaça de la Libertad
  • 12/03/1977: és assassinat el mossèn Rutilio Grande, jesuïta, juntament amb 2 camperols per la promoció de les comunitats de base. Rutilio era amic de Oscar Romero, qui a partir d'aquell moment canviaria el seu to, defensant els drets de les persones i del poble,
  • 17/07/1977: pren el càrrec de President Humberto Romero. declara durant tot un mes l'estat de setge i s'inicia un govern durament conservador amb violència d'Estat per part de militars, policies i també forces paramilitars,
  • 15/10/1979: El president Romero és derrocat per un cop d'estat militar. Puja al poder l'anomenada Junta Revolucionària de Govern, que es mantindrà fins el 1982.
  • 1980-1992: període de Guerra civil que acabaria amb els acords de pau de Chapultepec,

PEREZ ESQUIVEL, Drap de quaresma, col·lecció Via Crucis Latinoamericano, 1992

Procés de canonització:
  • El 24 de març de 1990, 10 anys després de l'assassinat, es va iniciar el procés d'estudi de la causa de canonització a nivell diocesà.
  • El juliol de 1997 es va fer arribar tot l'estudi al Vaticà.
  • El 2005 el postulador de la causa, monsenyor Vicenzo Paglia, va informar de las conclusions de l'estudi afirmant que «Romero no havia estat un bisbe revolucionari, si no només un home d'Església, d'Evangeli i dels pobres».
  • 13 de març de 2013 arriba al tro petrí el papa Francesc, argentí i llatino americà.
  • Finalment, el proper 23 de maig de 2015, Romero serà beatificat a la plaça "Salvador del Mundo" de Sant Salvador.
  • Però en el seu país i en el seu continent ja se'l coneix com a San Romero de Amèrica.
Romero és un màrtir de la fe que va morir, per tot el que els indicis mostren per la defensa de la fe i la defensa del regne de Déu, a mans de botxins que semblen haver estat també cristians,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.