diumenge, 10 de gener del 2016

1515-1515, divisió o debat?

Demà dia 11 de gener de 2016 havien de quedar convocades de forma automàtica noves eleccions al Parlament de Catalunya, després d'haver-se esgotat el temps legal previst després de les eleccions del 27 de setembre.

Però de forma sorprenent per a la majoria, ahir els grups Junts pel Sí (JXSí) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) van arribar a un acord pel qual el Sr. Mas no es presenta a la reeleció com a President de la Generalitat i deixa pas a una altra persona -en aquest cas el Sr. Carles Puigdemont, actual alcalde de la Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència. (formada per 784 municipis i 49 altres ens locals de tot Catalunya). Com a contrapartida s'assegura l'estabilitat parlamentària amb 2 parlamentaris de la CUP que s'integren en el grup de JXSi, entre d'altres.

I s'ha arribat a aquest  punt després d'un llarg procés de reflexió, debats i negociacions entre les diverses forces polítiques que van aconseguir representació, liderades per la coalició Junts pel Sí (JXSí) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i seguides d'aprop des de l'oposició per Ciutadans (C's), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Catalunya sí que es Pot (CarSiqueesPot), Partit Popular (PP).

I arribem a aquest nou escenari a partir del 1515, que diumenge 27 de desembre es va convertir en tota una anècdota, després que fos el número de vots que conformaren l'empat a la darrera votació de l'assemblea de la CUP a Sabadell. S'allargaven així una mica més les setmanes de negociacions dels partits polítics, i d'espera de la ciutadania. 


Davant del fet anecdòtic però real d'aquest empat a vots (1515 a favor i 1515 en contra de la proposta de suport de la CUP a la investidura del senyor Mas com a president de la Generalitat de Catalunya) va haver tot tipus de reaccions: somriures per l'esperpèntica situació que podria semblar extreta d'una pel·lícula còmica, acceptació democràtic del sistema assemblearisme "cupaire", rumors de trampes en el recompte de vots, crides a la dimissió del president en funcions Mas, de la convocatòria immediata de noves eleccions autonòmiques, o fins i tot, nova demanda al Govern Central de la suspensió de l'autonomia de Catalunya a partir de l'article 155 de la Constitució Espanyola.

La Real Academia de la Lengua Española defineix la política com a l'"Actividad de quienes rigen o aspiran a regir los asuntos públicos." o també "Actividad del ciudadano cuando interviene en los asuntos públicos con su opinión, con su voto, o de cualquier otro modo.".  I amb això és amb el que em quedo, el resultat de tot el que ha passat és política i ara com ara, gairebé tota ella portada des de la legalitat. Si l'acord esmentat serà un bon o un mal acord el temps ens ho dirà.

El que és segur es que tothom vol viure en millors condicions: feina, educació, salut, serveis.... El que vulguin els catalans respecte al seu estatus polític, ens ho dirà el temps, i tant de bo ells mateixos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.