dijous, 21 de gener del 2016

Comunitats cristianes: lloc d'acollida

"es fa més gran (només?)"
"Els proposà encara una altra paràbola: --Amb el Regne del cel passa com amb el gra de mostassa que un home va sembrar en el seu camp: la mostassa és la més petita de totes les llavors; però, quan ha crescut, es fa més gran que les hortalisses i arriba a ser un arbre; fins i tot vénen els ocells del cel a fer niu a les seves branques."

  • En aquesta entrada trobem el text de la paràbola del Gra de Mostassa tal i com la narra l'Evangeli de Mateu. A l'Entrada "Gra de Mostassa, 17 anys" de data 19 de juny de 2015 reflexionava a partir de la versió que ens presenta l'Evangeli de Marc. 
  • El text és prou conegut: Jesús mira d'explicar als seus què és el Regne de Déu i ho fa a partir de la comparació amb un granet de mostassa, que tot i ser molt petit és capaç de créixer i fer-se molt gran. Comparació que la gent senzilla del segle I podia entendre.
  • Altres comparacions que proposa Jesús per explicar el Regne són les paràboles del sembrador (Mt 13,1-9), la del blat i el jull (Mt 13,24-30) o la del llevat (Mt 13,33).

  • Tot i que sembla que la paràbola posa l'èmfasi en la mida de l'arbre (quant més gran millor) en els anys que m'ha acompanyat personalment i comunitària, hem imaginat l'arbre de mostassa, com el lloc d'acollida als que necessiten reposar. I que, de vegades, en algun moment, agafades novament les forces, volen cap a un altre indret. Tot un símbol d'acollida a qui ho necessiti !!! 
  • L'Església, tot i les seves limitacions humanes, es defineix en el magisteri com a Poble de Déu, afirmant també que el seu destí és el Regne de Déu, aquell al que el mateix Jesús va donar inici en aquest món i que arribarà a la perfecció" (cfr. LG9). I aquest regne es proposa com el d'un Deu Pare, pare d'uns fills que se senten i es tracten com germans i entre els que regna l'amor.
  • Per tant, l'Església, també el regne de Déu, també l'arbre de la mostassa... han de ser comunitats, han de tenir esperit d'acollida fraterna, han de viure la fe i la vida, han de compartir les situacions i les emocions, han de cuidar les relacions... Quan això falla, es corre el risc de perdre alguna de les característiques anteriors i deixar volar algun dels seus ocellets camí d'un altre arbre.   
Tant de bo la comunitat cristiana sigui veritable regne de Déu!  


 
Vols llegir el text de l'Evangeli, Mt 13,1-43?


- En català, anar-hi.     

- En castellà, anar-hi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.