divendres, 15 de gener del 2016

1a Carta als Corintis. El que cal saber.

"Déu és fidel"
"Sempre dono gràcies al meu Déu per vosaltres, pensant en la gràcia que ell us ha concedit en Jesucrist, en qui heu rebut tota mena de riqueses, tant de paraula com de coneixement. I és que el testimoni de Crist s'ha refermat tant entre vosaltres, que no us manca cap mena de do, mentre espereu que ell es manifesti. Déu també us mantindrà ferms fins a la fi, perquè el dia que vindrà nostre Senyor Jesucrist sigueu trobats irreprensibles. Déu és fidel, i és ell qui us ha cridat a viure en comunió amb el seu Fill Jesucrist, Senyor nostre."


El text anterior correspon a la 1a carta de Pau als Corintis, una de les 14 cartes atribuïdes a l'apòstol Sant Pau i que formen part del Nou Testament de la Bíblia Cristiana. Per saber més de la figura de l'apòstol Pau es pot consultar l'Entrada "Saule hi va ser convidat, i hi convidà" de 2 de febrer de 2015 en aquest mateix bloc.

Classificació de la carta
Segons les diferents classificacions presentades a l'entrada "Cartes de Pau. El que cal saber" de data 4 de gener de 2016, poden incloure-la:
  • En el grup de cartes majors, escrites durant el ministeri de l'apòstol. Durant el 3r viatge, a la seva estada a la ciutat d'Efes .
  • En el grup de cartes considerades hel·lenista,
  • En el grup de les cartes dirigides a comunitats de creients.
  • En el grup de les proto-paulines, de les que tots els estudiosos afirmen que l'autor sembla ser el mateix Pau (cfr. Fm 1,19). 
Aspectes històrics (REVISAR)
Corint, capital de la província romana d'Acaia, en l'època de Pau era una ciutat reconstruïda uns cent anys abans, pròspera i plena de vitalitat, sobretot per la seva situació geogràfica entre dos mars, amb un port oriental que donava al mar Egeu i un altre d'occidental que donava a l'Adriàtic. La seva situació era estratègica, a mig camí entre Orient i Occident.

La ciutat passava de mig milió d'habitants (600.000), dues terceres parts dels quals eren esclaus (400.000), i tots plegats formaven una barreja de races, de cultures i de religions. Era una ciutat populosa, rica i cosmopolita, amb influències romana, grega i jueva. Tot i així, també era coneguda per la corrupció i la disbauxa, fins al punt que existia el verb «corintejar» per a designar l'estil de vida llicenciós.

La comunitat cristiana de Corint era nombrosa, (unes 200 persones), però insignificants en el conjunt de la població de la ciutat, de la que reflectia similars condicions socials: alguns rics i molts pobres, alguns lliures i la majoria esclaus.

Com no podia ser d'altra manera, també la comunitat cristiana es veia envoltada d'aquesta corrupció i disbauxa generalitzada, cosa que produïa discussions internes entre grups (cfr. 1Co 1,11-12), i fins i tot plets entre membres de la comunitat portats davant els tribunals romans (cfr. 1Co 6,1-11); o altres situacions problemàtiques com permissivitat en qüestions de moral sexual (cfr. 1Co 5,1-2; 6,12-20); seducció de la saviesa i l'eloqüència (cfr. 1Co 1,18-2,16) o atracció per les «religions mistèriques» (cfr. 1Co 14,26-38).

Pau escriu aquesta carta 1a als Corintis des d'Efes (l'any 55-56) tot i que es té constància de fins a 4 cartes (A, B, C i D) de Pau a aquesta comunitat:
  • en el verset 1Co 5,9 es fa referència a la carta A, la primera, "En la carta que us vaig escriure us advertia que no tinguéssiu tractes amb els qui porten una vida immoral;",
  • aquesta 1Cor és la carta B, 
  • en el verset 2Cor 2,4 es fa referència a la carta C, la tercera, "Us vaig escriure, doncs, afligit i amb l'angoixa al cor, enmig de moltes llàgrimes. Però no era per entristir-vos; volia que veiéssiu el gran amor que us tinc.", i
  • la carta 2 Cor és la carta D.
Aspectes literaris (REVISAR)
La 1a carta als Corintis és també una carta llarga, consta de 16 capítols. Més que una carta sembla més una reflexió teològica, amb l'estructura següent:

PRELIMINARS (1,1-9)
   Salutació (1,1-3)
   Acció de gràcies (1,4-9)
LES DIVISIONS COMUNITÀRIES (1,10-4,21)
   Diversos grups a Corint
   Un Messies crucificat
   La crida dels més febles
   L'anunci de Jesucrist crucificat
   La saviesa de Déu
   Col·laboradors de Déu
   Apòstols i servidors de Jesucrist
EL COMPROMÍS ÈTIC DELS CRISTIANS(5,1-6,20)
   Un cas de relació il·legítima
   Les denúncies judicials entre cristians
   El valor del propi cos
RESPOSTES DE PAU A DIVERSES QÜESTIONS (7-15) (7,1-40)
EL MATRIMONI I LA VIRGINITAT (7,1-40)
   Matrimoni i continència
   No canviar de condició
   Els no casats i les viudes
LES OFRENES ALS ÍDOLS (8,1-11,1)
   La carn sacrificada als ídols
   La llibertat de l'apòstol
   L'exemple d'Israel, advertiment contra la idolatria
   Comunió amb Crist i no amb els ídols
   Llibertat de consciència
LES ASSEMBLEES COMUNITÀRIES (11,2-14,40)
   L'home i la dona davant el Senyor
   El sopar del Senyor
   Els dons de l'Esperit
   Un sol cos amb molts membres
   El camí incomparable de l'amor
   La profecia i el do de llengües
LA RESURRECCIÓ DELS MORTS (15,1-58)
   Jesucrist ha ressuscitat (15,1-11)
   Els morts ressuscitaran (15,12-34)
   El cos dels ressuscitats (15,35-58)
CLOENDA (16) (16,1-24)
   La col·lecta per l'església de Jerusalem (16,1-4)
   Projectes de viatge (16,5-12)
   Recomanacions finals i salutacions (16,13-24)

Veiem-la de forma més concreta:

  • Introducció, dividida en una presentació i salutació i un agraïment pel dons espirituals que té la comunitat, "Sempre dono gràcies al meu Déu per vosaltres, pensant en la gràcia que ell us ha concedit en Jesucrist" (1Co 1,4).
  • Cos de la carta, 1a part: sobre les divisions a la comunitat (1Co 1,10-4,21) de forma similar al que passava amb les escoles de pensament hel·lenístic, cadascuna amb el seu mestre. La resposta és la saviesa de Déu que s'ha manifestat en l'Evangeli. Tots hem de ser servidors de Crist. I acaba fent una crítica als orgullosos. 
  • Cos de la carta, 2a part: alguns problemes de comportament ètic (1Co 5,1-11,34): relacions il·legítimes, processos judicials entre cristians i comportaments desordenats en contra del valor del propi cos, "¿No sabeu que els vostres cossos són membres de Crist? ¿Puc agafar, doncs, els membres de Crist per fer-ne membres d'una prostituta? De cap manera!" (1Co 6,15). També contesta Pau en aquesta part, a alguns dels dubtes que els membres de la comunitat li havien plantejat: el matrimoni, el principi missioner de no canviar de condició a la que cadascú va ser cridat, els no casats i les vídues, sobre la carn sacrificada als ídols i com han de ser les reunions comunitàries.
  • Cos de la carta, 3a part: el problema dels carismes. Tot es relaciona amb els dons espirituals (1Co 12,1-14,40), "Els dons són diversos, però l'Esperit és un de sol. Són diversos els serveis, però el Senyor és un de sol."  (1Co 12,4-5) i resposta des de l'amor, "Si jo parlés els llenguatges dels homes i dels àngels però no estimés, seria com una esquella sorollosa o un címbal estrident" (1Co 13,1ss).
  • Cos de la carta, 4a part: la resurrecció de Crist i dels cristià como a una unitat. Els morts ressuscitaran i com serà el seu cos (1Co 15,1-58).  
  • Cos de la carta, 5a part: col·lecta per l'església de Jerusalem, projectes de viatge i recomanacions personals (1Co 16,1-18).  .
  • Part conclusiva, amb les salutacions i el desig "Que la gràcia de Jesús, el Senyor, sigui amb vosaltres." (1Co 16,23)
Aspectes teològics
Totes les qüestions que es tracten en la carta es retroben en un tema que és el fonamental: com ha d'arrelar el missatge cristià en cada cultura, de manera que aquesta cultura sigui respectada i que el missatge cristià no quedi aigualit ni malmès. Pau proposa una postura d'equilibri: rebutja decididament tot allò que és irreconciliable amb el missatge cristià, i es mostra acollidor amb tot allò que no hi és incompatible.

Accedir a la carta als Romans (en català  ---  en castellà)
Es diu que la Bíblia, en el seu conjunt i en les diverses edicions idiomàtiques, nacionals i confessionals és el llibre més editat del món en tota la història. I això és molt, per què serà? Què deu ser el que té per ostentar aquest títol?

Pots accedir a diverses edicions i en diversos idiomes des del servei ofert a la Xarxa per Biblija.net.


Vols llegir el text de la 1a carta de Sant Pau als Corintis, 1Co?

- En català, anar-hi.

- En castellà, anar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.