dimarts, 19 de gener del 2016

Selecció de versets, 2

"Aquest manament és el més gran i el primer." 
  • " La rectitud guarda el just, el pecat destrueix el malvat." (Pr 13,6) 
  • "Doneu, i us donaran: us abocaran a la falda una bona mesura, atapeïda, sacsejada i curulla fins a vessar. Tal com mesureu sereu mesurats." (Lc 6,38)
  • "Qui estima, no fa cap mal als altres. L’amor és la plenitud de la Llei." (Ro 13,10)
  • "Vosaltres sou la llum del món. No es pot amagar una ciutat posada dalt d’una muntanya" (Mt 5,14)
  • "Aquest és el manament que hem rebut de Jesús: qui estima Déu, també ha d’estimar el seu germà." (1Jn 4,21)

  • Continuo amb aquesta Entrada el comentari a senzills versets de les Escriptures, començat amb l'entrada "Selecció de versets, 1" de 7 de gener de 2016. La proposta, que puguin il·luminar-te en algun moment de reflexió i pregària personal o comunitària.
  • La selecció de versets estan extrets del web www.bible.com/es, una iniciativa de Life.Church secció de la "The Evangelical Covenant Church", dels EUA i Canadà.

  • La selecció de versets d'avui, penso que s'escenifica ben clarament el salt qualitatiu que hi ha entre l'Antic Testament i el Nou Testament. 
  • El verset del llibre dels Proverbis (llibre de l'AT que reuneix una llarga sèrie de refranys, poemes i frases que recullen la saviesa popular de la història d'Israel. I si pensem que els éssers humans som molt similars, podríem dir que la recullen de la saviesa humana, En aquest cas es fan servir les paraules "just" i "malvat", tot i que les podríem actualitzar com a persones que busquen fer el bé i millorar-se dia a dia, i persones que només miren pel seu propi bé, sense pensar en els altres.
  • Els versets del NT (després del fet fundant de Jesús: passió, mort i resurrecció), en canvi, ens donen una visió diferent en forma de senzill full de ruta:
  1. Primera etapa, actualització de Lc 6,38: Tot i que només fos per pur egoisme personal, caldria que tots féssim als demés el mateix que volem que els altres ens facin a nosaltres (actualització de Lc 6,38).
  2. Segona etapa, actualització de Ro 13,10: Amb la primera etapa aconseguida, es pot dir que el que tracta bé als que té a prop, crea unes relacions més amables, de més "bon rotllo", que poden acabar en amistat. Si ho mirem en sentit contrari, als amics (i l'amor és l'amistat al límit) fa sempre el millor pels seus amics o parella. 
  3. Tercera etapa, actualització de Mt 5,14: Si aconseguim les passes anteriors i ens creiem la seva força, sembla de lògica voler transmetre aquesta gran troballa. Els mestres sabem pro bé que la millor forma de transmetre és l'exemple, per tant podríem resumir el camí fins el moment: Si jo genero bones relacions, estimo els demés i amb el meu exemple facilito que els altres s'hi adonin.
  4. Quarta etapa, actualització de 1Jn 4,21: I ja per acabar la proposta de camí. si tenim en ment que el Déu Pare dels cristians és el Abba (papà) de Jesús, això implica que tots els éssers humans som germans i als germans se'ls estima. I justament això és el que volen simbolitzar les imatges que il·lustren l'Entrada, apropar-nos a Déu és fer-ho als germans. 
Què et sembla aquest camí de creixement en la fe i en l'amor?
Per quina etapa hi vas?



 
Vols llegir alguns dels texts corresponents als versets anteriors?

- Proverbis, Pr 10-22:             - en català, anar-hi      - en castellà, anar-hi
- Evangeli, Lc 6,38:               - en català, anar-hi      - en castellà, anar-hi
- Cartes de Pau, Ro 13,10:     - en català, anar-hi      - en castellà, anar-hi
- Evangeli, Mt 5,14:               - en català, anar-hi     - en castellà, anar-hi 

- Cartes de Joan, 1Jn 4,21:     - en català, anar-hi     - en castellà, anar-hi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari si així ho desitges. Gràcies!
Tingues en compte que en cas de ser ofensiu, serà eliminat.